Hoewel de wetgeving rond ritsen intussen al zowat drie jaar bestaat, houden heel wat chauffeurs zich er nog steeds niet aan. Bijna één bestuurder op vier zou zelfs niet weten hoe ritsen precies moet gebeuren.
Waar moet je ritsen?
Je moet niet ritsen als het verkeer vlot verloopt. Je moet het integendeel wel doen als er sprake is van sterk vertraagd verkeer. Er moet ook sprake zijn van een wegversmalling. Denk maar aan het geval dat er sprake is van sterk vertraagd verkeer door een ongeval of wegwerkzaamheden waardoor een rijstrook is afgesloten. Ook als er sprake is van vertraagd verkeer waar een rijstrook ophoudt te bestaan moet je bijvoorbeeld ritsen.
Sommige bestuurders denken dat je ook moet ritsen op opritten van autosnelwegen. Dat is niet het geval. Hier geldt als regel dat de bestuurder die de snelweg wil oprijden voorrang dient te verlenen aan automobilisten die al op de snelweg rijden.
Hoe ga je te werk?
Advertentie – lees hieronder verder
Ritsen houdt in dat de ene chauffeur plaats openlaat voor een auto uit een andere rij om die toe te laten in te voegen. De auto die wil invoegen dient zo lang mogelijk door te rijden op de rijstrook die gaat wegvallen. Wordt er lang twee kanten geritst, dan moet eerst de meest rechtse rijstrook invoegen, dan de meest linkse en vervolgens de centrale strook.
En als je het niet doet?
Als je je niet houdt aan de wettelijke spelregels riskeert dat aanleiding te geven tot frustraties bij andere bestuurders. Dat is nog niet alles. Je begaat dan ook een verkeersovertreding en riskeert een boete te krijgen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be