Overtreding met een bedrijfswagen: wat nu gedaan?

Als je rijdt met een salariswagen of een bedrijfswagen (eigendom van een vennootschap) bedrijf, met inbegrip van een vennootschap), dan zal die vennootschap bij een overtreding met het voertuig de naam van de bestuurder moeten laten weten. Hoe moet dat precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen als je je daar niet aan houdt?

Gepubliceerd op 23 juni 2021
Leestijd : 2 min

Deel

Overtreding met een bedrijfswagen: wat nu gedaan?

Als je een overtreding begaat met een wagen die eigendom is van een vennootschap weet het parket veelal niet wie er op het moment van de feiten achter het stuur zat. Toch wil men dit weten om de betreffende bestuurder te kunnen sanctioneren.

Informatieplicht

Na de overtreding zal de firma aan wie het voertuig toebehoort een inlichtingenformulier ontvangen met het proces-verbaal en een uitnodiging om de identiteit van de bestuurder van de wagen op het moment van de overtreding kenbaar te maken. Dit moet binnen vijftien dagen gebeuren, te rekenen vanaf de datum waarop de vraag om inlichtingen werd verstuurd, en kan onder andere via verkeersboetes.be.

Deze verplichting geldt overigens ongeacht de aard van de begane verkeersovertreding en ook als de verkeersinbreuk niet wordt betwist en de minnelijke schikking wordt betaald.

Advertentie – lees hieronder verder

De info wordt gegeven

Wordt de informatie doorgegeven, dan zal de bestuurder van het voertuig een boete krijgen en/of zelfs vervolgd worden voor de politierechtbank voor de begane overtreding. Daar kan die persoon dan veroordeeld worden tot een geldboete en eventueel ook een rijverbod, dit evident afhankelijk van de aard van de begane verkeersovertreding.   Ook de vennootschap kan eventueel mee gedagvaard worden als zij burgerlijk verantwoordelijk is voor de bestuurder.

De info wordt niet gegeven

Wordt de info niet gegeven, dan weet het parket niet wie de bestuurder was en kan ze die dus niet vervolgen.  Ook het bedrijf kan dan niet beboet worden voor de overtreding die werd begaan. Toch betekent dit niet dat iedereen vrijuit gaat. Meer bepaald staat er in de wet een specifieke sanctie op het niet naleven van de informatieplicht. Het gaat daarbij om zeer zware geldboetes en eventueel zelfs een gevangenisstraf. Die sanctie kan dan zowel spelen voor de bestuurder van de vennootschap als voor de vennootschap zelf.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.739 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Verkeersveiligheid
Wat je wel en niet mag doen met dashcambeelden

Dashcams winnen snel aan populariteit onder automobilisten. In België gebruikt zo’n 12% tot 15% dagelijks er een om zich te beschermen bij pech of om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeval. Maar is het toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?

28 november 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.739 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.