Je zal het maar meemaken dat je zonder dat je het beseft een verkeerde prijs vermeldde voor de tweedehandswagen die je wil verkopen en een kandidaat-koper zich aanbiedt die eist dat hij tegen die (te lage) prijs mag kopen. Hoe kan je in dat geval reageren?
Geen aanbod
Je zou vooreerst kunnen zeggen dat je advertentie geen echt aanbod inhield maar enkel een uitnodiging voor kandidaat-kopers tot onderhandelen. Verdergaand in die redenering kan je dan trachten te zeggen dat het feit dat de kandidaat-koper de in je advertentie vermelde prijs wil betalen niet volstaat om effectief een koopovereenkomst te hebben. De kansen dat dit argument bij een discussie voor de rechtbank uiteindelijk gevolgd wordt is niet onbestaande. Het is echter de rechter die het laatste woord heeft.
Duidelijke vergissing
Is de vergissing duidelijk (je wil je wagen bv. verkopen voor 15000 euro maar vergeet een nulletje en adverteert deze aan 1500 euro) dan kan je perfect zeggen dat je sowieso niet gebonden bent door die prijs. Men gaat er in dat geval namelijk vanuit dat de kandidaat-koper maar al te goed moest weten dat er sprake is van een vergissing en dat die zelfs te kwader trouw is door in dat geval op de verkoop tegen de te lage prijs aan te dringen.
Advertentie – lees hieronder verder
Zonder meer weigeren
Neemt de kandidaat-koper geen genoegen met de voorgaande argumenten dan kan je nog altijd voet bij stuk houden en weigeren om de wagen te verkopen. De kans dat de koper er uiteindelijk een zaak van zal maken, is klein. Doet hij dat toch, dan ben je nog altijd niet kansloos en kan je voor de rechtbank nog steeds verwijzen naar de eerder aangegeven argumenten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be