Wat was er gebeurd?
Een automobilist wilde een omniumverzekering afsluiten voor zijn wagen. Hij moest daarbij een vragenlijst invullen. Hierin verklaarde hij dat hij de laatste vijf jaren niet betrokken was geweest bij een verkeersongeval. Dat stemde niet overeen met de realiteit. Hij had namelijk in de loop van die jaren maar liefst drie ongevallen gehad. Nadat hij zijn omnium had afgesloten had hij opnieuw een ongeval. De verzekeraar kwam erachter dat hij gelogen had en weigerde tussenkomst te verlenen.
Wat besliste de rechter?
Het hof van beroep gaf de verzekeraar gelijk. De rechter meende dat de automobilist de verzekeraar had misleid en essentiële informatie had onthouden om het te verzekeren risico te kunnen inschatten. Volgens het hof was de verzekeringsovereenkomst nietig. De verzekeraar moest de geleden schade dan ook niet vergoeden. De automobilist, die bij het ongeval in fout was, draaide er zelf voor op.
Wat te onthouden?
Advertentie – lees hieronder verder
Als je verzekeraar je voor je een contract aangaat een vragenlijst voorlegt moet je die naar eer en geweten invullen. Lieg daarbij ook niet over het aantal ongevallen dat je gehad hebt. Als je dat toch doet bestaat de kans dat het verzekeringscontract nietig is. Je verzekeraar moet dan niet tussenkomen bij een schadegeval. De betaalde verzekeringspremies ben je wel kwijt.
Gent, 19 februari 2009, www.elfri.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be