Wat zegt de wet?

Wild op de weg: wie is aansprakelijk?

Je rijdt met je wagen op een autostrade. Plots duikt er voor je voertuig een hert of een ander wild dier op. Je kan het dier niet vermijden en komt ermee in aanrijding. Kan je in dat geval de overheid (meer bepaald de wegbeheerder) daarvoor aansprakelijk stellen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 20/10/2016 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist kwam met zijn voertuig in aanrijding met een hert dat de autosnelweg opsprong en de baan overliep. De schade aan de wagen was behoorlijk groot. De bestuurder meende dat de overheid (de beheerder van het wegdek) aansprakelijk was voor de geleden schade. Volgens hem vertoonde het wegdek een gebrek doordat er een hert overliep. Bovendien had de overheid naar zijn zeggen signalisatie moeten aanbrengen die aangaf dat de kans bestond dat wild het wegdek zou oversteken.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

Voor de rechtbank kreeg de bestuurder ongelijk. De loutere aanwezigheid van een hert op de openbare weg maakt die weg volgens de rechtbank niet gebrekkig.  Overigens bevond het dier zich volgens de rechter niet op het wegdek maar sprong het (vlak voor de automobilist eraan kwam) voor het voertuig in kwestie. Volgens de rechter kwam de overheid al evenmin tekort aan haar signalisatieplicht. Het ongeval deed zich voor in de buurt van Gent waar het niet gebruikelijk is dat een verdwaald wild hert op de autoweg opduikt.

Wat te onthouden?

Als je als automobilist schade lijdt doordat een wild dier een autoweg oversteekt kan je je schade verhalen op je omniumverzekering. Heb je die niet (of is er een vrijstelling van toepassing) dan kan je je schade (of de vrijstelling) veelal niet verhalen op de overheid. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken zal het moeilijk zijn de wegbeheerder (of anderen zoals bijvoorbeeld ‘opjagende jagers’) voor je schade te laten opdraaien.

Lijd je schade doordat iemands huisdier de weg oversteekt dan ligt het anders. In dat geval kan je veelal de bewaarder van het dier aanspreken in vergoeding van je schade.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie