Wat was er gebeurd?
Een automobilist kwam met zijn voertuig in aanrijding met een hert dat de autosnelweg opsprong en de baan overliep. De schade aan de wagen was behoorlijk groot. De bestuurder meende dat de overheid (de beheerder van het wegdek) aansprakelijk was voor de geleden schade. Volgens hem vertoonde het wegdek een gebrek doordat er een hert overliep. Bovendien had de overheid naar zijn zeggen signalisatie moeten aanbrengen die aangaf dat de kans bestond dat wild het wegdek zou oversteken.
Wat besliste de rechter?
Voor de rechtbank kreeg de bestuurder ongelijk. De loutere aanwezigheid van een hert op de openbare weg maakt die weg volgens de rechtbank niet gebrekkig. Overigens bevond het dier zich volgens de rechter niet op het wegdek maar sprong het (vlak voor de automobilist eraan kwam) voor het voertuig in kwestie. Volgens de rechter kwam de overheid al evenmin tekort aan haar signalisatieplicht. Het ongeval deed zich voor in de buurt van Gent waar het niet gebruikelijk is dat een verdwaald wild hert op de autoweg opduikt.
Wat te onthouden?
Advertentie – lees hieronder verder
Als je als automobilist schade lijdt doordat een wild dier een autoweg oversteekt kan je je schade verhalen op je omniumverzekering. Heb je die niet (of is er een vrijstelling van toepassing) dan kan je je schade (of de vrijstelling) veelal niet verhalen op de overheid. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken zal het moeilijk zijn de wegbeheerder (of anderen zoals bijvoorbeeld ‘opjagende jagers’) voor je schade te laten opdraaien.
Lijd je schade doordat iemands huisdier de weg oversteekt dan ligt het anders. In dat geval kan je veelal de bewaarder van het dier aanspreken in vergoeding van je schade.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be