Aan het begin van de 20ste eeuw kwamen enkele vindingrijke doe-het-zelvers op het idee om radio’s in auto’s te monteren zodat ze tijdens het rijden naar muziek of het nieuws konden luisteren. Dit idee botste op technische beperkingen. Zo veroorzaakte de mechanica storingen, was het geluid onhoorbaar en waren de energieverslindende elektronenbuizen een groot probleem. Hoewel er begin jaren twintig tests uitgevoerd werden in de Verenigde Staten, waren de resultaten weinig overtuigend.
Begin van het succes
In 1929 ontwikkelden William Lear en Elmer Wavering een radio die geschikt was voor gebruik in auto’s. Dit leek voor het eerst in de geschiedenis een succes te worden. Ze presenteerden hun uitvinding op een vakbeurs en dat trok de aandacht van industrieel Paul Galvin. Als hoofd van de Galvin Manufacturing Corporation was hij op zoek naar een nieuwe activiteit. Verleid door het concept, installeerde Galvin een radio in zijn Studebaker en reed hij 800 km met zijn auto terwijl hij naar muziek luisterde om aan te tonen dat de uitvinding perfect werkte. De radio werd opgemerkt door veel potentiële klanten en de eerste bestellingen stroomden binnen.
Advertentie – lees hieronder verder
Democratisering
De serieproductie van Galvins radio begon in 1930. In die tijd duurde het meerdere dagen om de radio te installeren. Hiervoor moest het dashboard gedemonteerd worden en waren extra batterijen nodig. De zeer hoge verkoopprijs hielp ook niet om van deze innovatie een succes te maken. Een overeenkomst met Ford in 1933 maakte het echter mogelijk om de radio onder de naam Motorola te installeren (deze naam verving officieel Galvin Manufacturing Corporation in 1947). Een jaar later bood de keten van bandencentrales BF Goodrich de installatie aan voor een prijs van 55 dollar.
Ook in Europa
In Europa bracht het Duitse merk Blaupunkt in 1932 de eerste autoradio op de markt. Het was een heel eenvoudig toestel met een kubusvormig kastje om aan de stuurkolom te bevestigen en het volume en het radiostation te kiezen. In de jaren die volgden evolueerde de technologie snel en werden radio’s kleiner, ook al hadden radio’s vaak twee stukken, één voor de ontvanger en één voor de voeding.
Transistorradio
Pas in 1956 verscheen de eerste radio die elektronenbuizen en transistors combineerde, waardoor hij veel compacter werd. In het volgende decennium kwam de complete transistorradio op de markt, die de autoradio zijn hedendaagse vorm gaf. Bijna alles was mogelijk, zoals de integratie van een platenspeler (45 toeren) of een cassettespeler, de ultieme verfijning aan het einde van de jaren zestig. In het begin van de jaren zeventig verschenen ook cassettespelers met acht sporen, een formaat dat niet echt aansloeg.
Radicale veranderingen
Sommige audioliefhebbers besloten om hun auto om te bouwen tot een verlengstuk van hun luisterruimte thuis. Er verschenen aparte versterkers en zelfs kleine stereosystemen die min of meer netjes in het dashboard pasten. Aan het eind van de jaren tachtig introduceerden radio- en autofabrikanten een standaardformaat voor meer gebruiksgemak. De cd-speler deed ook zijn intrede, later gevolgd door de minidisc. Dankzij de komst van RDS in het begin van de jaren negentig moesten radioliefhebbers zich geen zorgen meer maken over het veranderen van frequentie op weg naar hun vakantiebestemming. De cd-speler nam ondertussen het mp3-formaat over, waardoor er veel meer muziek op één medium opgeslagen kon worden.
Niet alleen voor muziek
Aan het einde van de jaren negentig werden sommige luxewagens als eerste uitgerust met multimediasystemen die radio, cd-speler en gps-navigatie combineerden. Er verschenen ook radio’s met schermen die openklappen en zelfs toestellen op dubbel-DIN-formaat, waarbij het beeld belangrijker werd. Door de technologische vooruitgang verdwenen cassette- en cd-spelers ten voordele van USB-aansluitingen. Tegenwoordig hebben alle auto’s op zijn minst een radio ingebouwd in het dashboard en sommige fabrikanten vertrouwen nu op smartphones als bron van content. Er is duidelijk een lange weg afgelegd sinds de eerste Motorola-radio.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be