Hoewel airbags ook anno 2025 nog niet verplicht zijn in nieuwe auto’s, is er geen enkele serieuze autobouwer die het in zijn hoofd haalt om nog een vierwieler op de markt te brengen zonder minstens 2 plofkussens. Zowat alle nieuwe auto’s hebben er minstens 4 of nog veel meer.
Over enkele jaren kunnen er nog twee bij, want de Duitse onderdelenleverancier ZF heeft een nieuw type voorgesteld, dat tegen 2028 kan worden ingebouwd in nieuwe auto’s. De zogenaamde hielairbag voor de bestuurder en voorste passagier hebben ze ontwikkeld met het oog op een toekomst waarin auto’s in principe steeds autonomer worden.
Dat verandert de lichaamshouding van de inzittenden, en daarvoor moet volgens de Duitse speler ook de bescherming bij frontale aanrijdingen opnieuw bekeken worden.

Advertentie – lees hieronder verder
Zet je schrap
Hoe meer auto’s zelfrijdend worden, hoe meer fabrikanten meubilair zullen ontwikkelen met een comfortstand. Daarin zal je ontspannen en onderuit kunnen zakken en achterover leunen. Doordat de voorzetels dan meer naar achteren staan, hebben de voeten geen contact meer met het schutbord, en kan men zich dus niet meer schrap zetten met de onderbenen.
Bij een frontale aanrijding is het nochtans belangrijk dat de benen zo veel mogelijk van de impact opvangen. Het dijbeen is immers het sterkste bot in het menselijke lichaam, en kan dus de grootste krachten opvangen. De hielairbag, die ontplooid wordt vanuit de vloer, dient daarom als extra steunpunt voor de voeten, net op het moment waarop je dat steunpunt niet hebt.
Het helpt bovendien de werking van de knie-airbag, omdat de onderbenen beter onder controle blijven. Beide samen verminderen dus het risico op breuken aan de benen. Levens zal de hielairbag evenwel niet redden, weten ook de Duitsers. Daarvoor is het risico op fatale verwondingen via het onderste gedeelte van het lichaam te klein. Maar het kan dus wel ernstige verwondingen aan de benen helpen voorkomen.
Voor elk type auto
De hielairbag is er zowel voor bestuurders als passagiers. Deze zou geactiveerd kunnen worden via een knop, bijvoorbeeld bij het instellen van de comfortpositie van de stoelen, of via camerabeelden. Daarbij houdt een binnenboordcamera de lichaamspositie is de gaten, waarbij de software dan beslist of het al dan niet nodig is de hielairbag te activeren.
Volgens ZF kan deze nieuwe airbag in elk type auto ingebouwd worden. Hij is bedoeld voor auto’s die de mogelijkheid hebben om in grote mate zelfrijdend te zijn. Momenteel is dit nog toekomstmuziek. Vandaag is immers Niveau 3 van autonomie het hoogste dat toegelaten is. Daarbij kan je je handen van het stuur halen en je ogen van de weg afwenden, maar moet je nog ten allen tijde kunnen ingrijpen wanneer de auto dat aangeeft. Achteloos achterover leunen is nog niet voor meteen.

Meer dan een halve eeuw oud
De airbag dateert al van 1952, waarbij het eerste patent werd ingediend in de VS, en kort daarna ook in Duitsland. Pas twee decennia later was General Motors de eerste fabrikant die effectief zo’n plofkussen monteerde in een productiemodel, de Chevrolet Impala. Mercedes was in 1981 de eerste Europese autobouwer die een airbag monteerde, in de S-Klasse.
Het ging in eerste instantie steeds om frontale airbags, maar later kwamen er ook zijdelingse exemplaren in de stoelen of deuren, gordijnairbags, knie-airbags, gordelairbags en uiteindelijk ook centrale airbags, die vanuit de centrale armsteun tevoorschijn komen.
Of de autosector ook effectief zal ingaan op deze innovatie van ZF, valt nog af te wachten. Elke airbag zorgt immers weer voor extra kilo’s op de balans, terwijl zo’n onderdeel ook weer wat extra geld kost. Het zal de vraag zijn of autokopers bereid zijn om ook hiervoor weer wat extra te betalen, of dat de fabrikanten zoniet deze meerkost zelf zullen willen absorberen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be