Daktent in België: waar, wanneer, wat, hoe?

Daktenten bestaan al sinds de jaren ’30, maar hebben sinds een paar jaar weer de wind in de zeilen. Welke regels gelden voor deze nieuwe trend? En hoe kies je een daktent die is aangepast aan je voertuig? Volg de gids.

Gepubliceerd op 13 augustus 2021
Leestijd : 3 min

Deel

Daktent in België: waar, wanneer, wat, hoe?

Het concept van het plaatsen van een tent op het dak van een auto is niets nieuws, dit idee is al bijna een eeuw oud! Dit type van kamperen is alleen de afgelopen jaren bij ons veel populairder geworden. Maar deze trend roept nog steeds bepaalde onduidelijkheden op, vooral wat de locatie betreft waar je je tent kan ontvouwen.

Waar?

car_rooftop2

We doen niet helemaal wat we willen in België, want er zijn wetten die we moeten respecteren. Maar vreemd genoeg bestaat er geen officieel wettelijk kader is voor daktenten. Om een oplossing te vinden, moeten we kijken naar wat er is toegestaan voor campers en ook voor kamperen in een tent. Als je naar een speciaal voorziene locatie gaat, is er geen probleem. Als je je echter midden in de natuur wil installeren, moeten er regels gerespecteerd worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Wanneer? 

Wildkamperen wordt getolereerd, zolang men zich als ‘goede huisvader’ gedraagt. Een kamp kan alleen worden opgezet tussen 19.00 en 09.00 uur ‘s morgens.  Je mag er evenmin blijven staan, want er is een verbod om meer dan een nacht op dezelfde plaats te blijven.  Je moet ook de natuur respecteren, wat bijvoorbeeld betekent dat je geen bomen mag kappen om een vuurtje aan te steken. Als je toch besluit om vuur te maken, kies dan een plaats die speciaal voor dit doel is voorzien of zelfs een vuurkorf. De filosofie is eenvoudig, wanneer je de plek verlaat, is het de bedoeling om geen spoor achter te laten.

Wat? 

car_rooftop3

Mooi, maar nu hebben we nog niet verteld wat een daktent eigenlijk is. Meestal zit de stoffen structuur opgevouwen in een dunne beschermde schaal en biedt ze slaapplaats aan twee personen. Die slaapplaatsen zijn vaak opgenomen in de romp en verzekeren zo een comfort dat gelijkwaardig of zelfs beter is dan op een slaapmatje dat je in een gewone tent gebruikt. Kortom, het is zeker niet de grote luxe, maar het valt best mee.

Hoe? 

Je kan een tent op het dak van vrijwel alle auto’s monteren. Het moet gewoon mogelijk zijn om dakdragers op het voertuig te installeren, wat al meer dan 20 jaar het geval is bij de meeste modellen. En daarbij moet je erop toezien dat het dynamische laadvermogen niet wordt overschreden. Zoek dat zeker vooraf uit.

Houd er rekening mee dat deze dakbelasting meestal ongeveer 75 kg bedraagt, wat voldoende is voor een klassieke daktent. Natuurlijk kan je zo’n ding niet op een Smart plaatsen, maar over het algemeen zou het geen probleem mogen zijn. Maak je je zorgen over het beschadigen van het dak van je voertuig door erop te slapen? Geen paniek hoor, want deze structuur is voorzien om zelfs het gewicht van de gekantelde auto te kunnen dragen.

Zodra de tent goed op de dakdragers is bevestigd en de juiste locatie is gevonden, moet je ze alleen nog uitklappen en onder de wol kruipen!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.