Renault Partnerzone

Een premie tot 5.000 euro voor een elektrische auto!

De Vlaamse regering heeft beslist om particulieren die een 100 % elektrische auto kopen een premie te geven. De premie kan oplopen tot 5.000 euro. Tekst en uitleg.

| Gepubliceerd op 5 feb. 2016 | Leestijd: 4 min

De Vlaamse regering wil de ontwikkeling van duurzame mobiliteit promoten. Naast specifieke acties rond CNG, heeft de regering begin januari besloten om een premie toe te kennen voor wie een 100 % elektrische auto aanschaft. Hoe groot die premie is, hangt af van de cataloguswaarde van het voertuig. De maximale premie van € 5.000 wordt uitbetaald voor de aankoop van een auto tot 31.000 euro. Het Vlaams Energie Agentschap heeft trouwens een lijstje opgesteld van de beschikbare modellen en de premies waarop ze recht geven. Deze lijst vindt u hier. Zo krijgt u voor elk ZOE-model van Renault € 5.000 korting.

Enkel voor particulieren

Advertentie – lees hieronder verder

De subsidie neemt jaar na jaar af tot 2.000 euro in 2019. In 2020 verdwijnt de premie opnieuw. Ze geldt ook enkel voor auto’s die worden aangekocht op naam van een particulier die in het Vlaams Gewest woont.

Hoe vraagt u de premie aan?

De premie aanvragen is enkel mogelijk via de site van het Vlaams Energie Agentschap. Dat gebeurt in twee stappen: in de maand na de bestelling, met uw identiteitskaart en een scan van de bestelbon, en uiterlijk drie maanden na ontvangst van uw auto met een scan  van de definitieve factuur en een betalingsbewijs. Start hier met de procedure.

Mooie voordelen

Het stopt niet bij de premie. De Vlaamse regering heeft ook nog eens beslist om elke nieuwe elektrische auto vrij te stellen van belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting tot 2020. Stevige financiële voordelen waardoor de grootste kritiek op een elektrische auto – zijn hoge prijskaartje – niet langer speelt. Een elektrische auto is in gebruik namelijk veel goedkoper dan een traditionele wagen. De auto thuis opladen kost u 4 euro per 100 km. Voor een auto op benzine of diesel zit u al snel aan 8 euro per 100 km. Ook onderhoudsbeurten en herstellingen zijn heel betaalbaar. Een elektrische auto bevat veel minder mobiele of slijtagegevoelige onderdelen. Hij heeft geen uitlaat, geen aandrijfriem, geen ontstekingskaarsen en filters of olie hoeven niet op regelmatige tijdstippen te worden vervangen! Elektrisch rijden is niet alleen interessant voor uw portefeuille, ook het milieu vaart er wel bij. Want een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen of CO2 uit.

Eind 2015 stonden in België ongeveer 3.000 elektrische voertuigen ingeschreven, een stijging met 60 % ten opzichte van het jaar voordien. En met deze financiële stimuli zal dat cijfer ongetwijfeld fors stijgen. Bent u ook klaar om de stap te zetten?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon