Verkeersveiligheid

1 Brusselaar op 5 gebruikt gsm zonder handsfree-set in de auto

Ongeveer 20% van de Brusselaars belt en rijdt zonder gebruik te maken van een handsfreekit, zo moet blijken uit een enquête waarvan Brussel Mobiliteit de resultaten zopas heeft bekendgemaakt. Men lanceert daarom een sensibiliseringscampagne om mensen eraan te herinneren dat een smartphone in het verkeer het risico op ongevallen fors verhoogt.

Belga | JB | Gepubliceerd op 27/05/2021 | Leestijd: 2 min

Uit de enquête, die Brussel Mobiliteit tussen eind februari en begin maart heeft uitgevoerd bij een naar eigen zeggen representatief panel van 800 mensen, blijkt dat 21% van de Brusselaars sporadisch tot regelmatig in de wagen belt zonder handsfreeset. 8% van de ondervraagden gaf toe achter het stuur berichten te versturen of sociale media zoals Facebook te raadplegen.

Niet alleen in de wagen

De smartphone wordt ook te vaak bovengehaald op de motor of scooter (21%), elektrische step (20%) of fiets (16%). Ongeveer de helft Brusselaars is ermee in de weer tijdens het lopen, wat vooral bij het oversteken van straten gevaarlijke situaties kan opleveren.

Advertentie – lees hieronder verder

Nieuwe campagne

Brussel Mobiliteit lanceert een nieuwe bewustmakingscampagne om mensen eraan te herinneren dat het gebruik van een smartphone in het verkeer de kans op een ongeval tot 20 keer verhoogt, zelfs met een handsfreeset.

De campagne, die grotendeels online wordt gevoerd, is vooral gericht op jongeren tussen 16 en 30 jaar. Verschillende Brusselse influencers, waaronder Benoit Do Quang, Alex the Cage en Raia Maria Laura, hebben ermee ingestemd hun naam aan de campagne te verbinden en zullen tips delen. “Een sms‘je, een grapje op WhatsApp of zelfs een schattige foto op Instagram is zeker geen ongeval waard”, zegt minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt. “Door je tijdens uw reizen niet te laten afleiden door je smartphone kan je levens redden. En dat geldt voor alle weggebruikers.”

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie