Smartphone in de auto: wat mag (niet)?

Bellen en rijden gaan niet goed samen, en de politie schrijft boetes uit aan wie het verkeerd aanpakt. De vraag is: wat mag je wel en niet doen met je smartphone achter het stuur? Een overzicht!

Gepubliceerd op 27 oktober 2020
Leestijd : 2 min

Deel

Smartphone in de auto: wat mag (niet)?

Smartphones zijn gespekt met een veelheid aan toepassingen om het leven van hun gebruikers makkelijker te maken. We zouden haast vergeten dat ze in de eerste plaats dienen om mee te bellen. Dit laatste mag niet tijdens het rijden, of toch als je hem in de hand houdt. Wie daarop wordt betrapt, moet minstens 116 euro betalen. Wie onderweg toch wil telefoneren, moet gebruik maken van de Bluetooth-verbinding van het voertuig, van een handsfree-kit of van een headset, zolang je de smartphone maar niet vasthoudt. Niets nieuws onder de zon.

Berichten versturen

Voor het onderweg versturen van berichten moet je de stemfunctie van het voertuig gebruiken, ook al verloopt die communicatie lang niet altijd even vlot in elk model. Je vingers gebruiken, mag hoegenaamd niet. Dit zou je ook al moeten weten.

GPS en muziek: ja, maar…

Veel mensen gebruiken hun smartphone als GPS of muziekspeler. Niets houdt je tegen om Waze, Google Maps of een andere geolocatie-app te gebruiken, zolang de bestemmingen maar ingevoerd worden terwijl de auto geparkeerd staat. Wil je Spotify of Deezer lanceren? Geen probleem, maar dan moet je ook hier de stemfunctie inschakelen om artiesten en liedjes op te zoeken,  parkeren en het op de traditionele manier doen – hetzelfde verhaal dus.

Advertentie – lees hieronder verder

En anders…

Er bestaan toepassingen die de functies van je telefoon beperken om te voorkomen dat je hem aanraakt. Daarnaast kan je Apple Carplay of Android Auto gebruiken, of toch in moderne voertuigen. Het is dan zelfs niet nodig om een programma te installeren op je mobiele telefoon of in je auto. Is je smartphone up-to-date, dan zal deze optie automatisch verschijnen eens hij geconnecteerd is. Eens dat gebeurd is, bootsen beide applicaties de interface van de smartphone na op het centrale scherm van de wagen, dat je wél mag bedienen, en kan je bovendien gebruikmaken van Siri of Google Assistant, die vaak effectiever zijn dan de standaard spraakfunctie.

Let op…

Probeer smartphone-gebruik achter het stuur sowieso te beperken. Zelfs een handsfree-kit haalt je concentratie naar beneden, wat in het ergste geval tot een ongeluk kan leiden. Dus wees steeds voorzichtig, ook wat de plaatsing van je gsm betreft. Hij zou wel eens in het rond kunnen vliegen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.758 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Verkeersveiligheid
Wat je wel en niet mag doen met dashcambeelden

Dashcams winnen snel aan populariteit onder automobilisten. In België gebruikt zo’n 12% tot 15% dagelijks er een om zich te beschermen bij pech of om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeval. Maar is het toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?

28 november 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.758 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.