Vinci Foundation deed een bevraging bij weggebruikers in elf Europese landen. Belgen blijken het minst gedisciplineerd als het op parkeren aankomt, met als bijkomend probleem dat de situatie met de jaren lijkt te verslechteren.
Vinci Foundation voert vaak grote Europese onderzoeken uit naar verkeersveiligheid en rijgedrag. Onlangs deed de organisatie een onderzoek in elf Europese landen naar de rijgewoontes. Belgen blijken erg weinig discipline aan de dag te leggen. Op de vraag ‘Wanneer u rijdt, stopt of parkeert u dan wel eens op een fietspad?’, antwoordde 24% van de ondervraagden in België positief.
Deze score plaatst ons bovenaan de ranglijst. Nog erger is de stijging met 3 punten tegenover dezelfde enquête uitgevoerd in 2022. Met andere woorden, de situatie verslechtert en Belgische automobilisten tonen steeds minder discipline. Op dezelfde vraag over foutparkeren komt Nederland op de tweede plaats (23%) en Duitsland op de derde plaats (22%). Daarna volgen – verrassend – Zweden (14%), Frankrijk (13%) en Slowakije (8%).
Meer gedeelde ruimte
De resultaten verslechteren, al mogen we ook niet vergeten dat dit deels komt doordat de openbare weg steeds meer gedeeld wordt. Veel steden – en zelfs gemeentes – leggen namelijk meer fietspaden aan. Dit maakt het verleidelijker om daar te parkeren. En soms is er geen keuze als je moet stoppen om iemand af te zetten.
Advertentie – lees hieronder verder
Deze situatie is natuurlijk gevaarlijk voor iedereen, vooral voor fietsers, die de stilstaande auto’s moeten ontwijken. Ter herinnering: zulk gedrag is een overtreding van de tweede graad en wordt bestraft met boete van 118 euro.
Ander wangedrag
Vinci Foundation meldt nog meer ongepast gedrag dat ook met parkeren te maken heeft. Zo geeft 13% van de Belgen toe te parkeren op een plaats die voorbehouden is voor personen met een handicap, een cijfer dat gestegen is sinds 2020, toen 10% van de Belgen dit toegaf. Het zijn echter niet de Belgen die op dit vlak het minst respect tonen: het meest ongedisciplineerd zijn de Britten (19%), gevolgd door de Spanjaarden (17%), de Duitsers (16%) en de Zweden (16%). Deze houding is bijzonder respectloos en ook hier bedraagt de boete 118 euro, wat nog meevalt als je kijkt naar de boetes in andere buurlanden, zoals Nederland, waar de boete maar liefst… 490 euro bedraagt.
Hetzelfde probleem stelt zich bij parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor elektrische auto’s (13%). Maar dat is niets vergeleken met bestuurders die dubbel parkeren, waar het percentage oploopt tot 26%. De Belgen zijn echter niet de slechtsten, want in Spanje staat 59% van de automobilisten soms dubbel geparkeerd en in Griekenland 52%.
Ook fietsers
Niet alleen automobilisten zouden hun gedrag achter het stuur moeten aanpassen, ook sommige fietsers. De top drie van ongepast gedrag voor tweewielers bestaat uit rijden op het voetpad (60%), rechts inhalen van een vrachtwagen of bus (55%) of… je voet op de grond zetten om ruzie te maken met een andere weggebruiker (45%).
Over zwakke weggebruikers gesproken: uit de enquête van Vinci Foundation blijkt dat slechts 50% van de Belgen wandelt. Dit is de laagste score in Europa (gemiddeld 66%). Bij onze noorderburen stapt 73% regelmatig en in Frankrijk 62%. Dit is verbazingwekkend, zeker omdat Belgen relatief korte afstanden te voet kunnen afleggen door de kleine oppervlakte van ons grondgebied en steden en de dichte bebouwing. Ook hier is er zeker ruimte voor verbetering.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be