Verkeersveiligheid

De herfst én de ongevallen met wilde dieren zijn terug

Met de herfst terug in het land, gebeuren er ook opnieuw meer ongevallen met wilde dieren. Elk jaar maken deze ongevallen steeds meer slachtoffers, uiteraard vooral in het zuiden van België.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29/09/2022 | Leestijd: 2 min

De zomer trekt geleidelijk weg, terwijl de herfst in aantocht is. Het weer wordt koeler en de dagen korten geleidelijk, waardoor wild gemakkelijker uit de bossen komt. Dat is vooral het geval in het zuiden van ons land, in de Ardennen. Tussen 2017 en 2021 vonden honderden aanrijdingen met dieren plaats, waarbij 230 gewonden en zelfs één dode vielen.

Het risico is dus reëel, zeker omdat deze statistieken ruim onder de werkelijke cijfers liggen. Bestuurders die plots aan het stuur draaien en naast de weg belanden om een dier te ontwijken, worden namelijk niet meegerekend in deze cijfers. Verkeersveiligheidsspecialisten wijzen er echter op dat uitwijken vaak het slechtste manoeuvre is, omdat je dan meer gevaar loopt. Het is meestal beter om toch frontaal te botsen met het dier, want dit richt doorgaans minder schade aan dan een mislukte ontwijkpoging.

Advertentie – lees hieronder verder

Vaker in oktober

wild gibier

Volgens statistieken van het Waals Agentschap voor Verkeersveiligheid zijn de verwondingen meestal licht. Opvallend is ook dat 11,9 procent van deze ongevallen zich voordoet in oktober, terwijl het aandeel 10 procent bedraagt in november en 9,6 procent in september.

De herfst is dus verantwoordelijk voor een derde van de ongevallen met wilde dieren. Dit is natuurlijk ook de periode van de jacht op herten en wilde zwijnen. Dieren zijn van nature angstiger als ze aan jagers proberen te ontsnappen. We merken echter op dat het aantal ongevallen niet gelijk verdeeld is over de provincies: meer dan de helft vindt plaats in de provincies Namen en Luxemburg, en veel minder in de provincie Henegouwen.

Ongelukken gebeuren ook vaker ‘s nachts of in de schemering, een moment waarvan vooral herten houden. Ongevallen met wilde dieren gebeuren ook vaker in het weekend, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met menselijk gedrag, dat in het weekend wat feestelijker is.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie