Hoe steden strijden tegen straatraces

In steden en daarbuiten wordt steeds vaker wild gereden, wat de rust in de wijken verstoort en gevaarlijk is voor andere weggebruikers. Steden proberen dit verschijnsel te bestrijden. Maar de middelen lijken vaak ontoereikend…

Gepubliceerd op 13 april 2023
Leestijd : 3 min

Deel

Hoe steden strijden tegen straatraces

Wheelies, waarbij bestuurders van motorfietsen of quads op hun achterste wiel(en) gaan rijden, zijn illegaal op de openbare weg. Ze zijn niet alleen onvoorzichtig maar ook in strijd met de wegcode omdat ze de veiligheid van weggebruikers en buurtbewoners in gevaar brengt. Gelijkaardig wangedrag zien we ook bij racende auto’s. Vooral bestuurders van auto’s met sterke krachtbronnen driften op rotondes en kruispunten of houden zelfs straatraces. Deze praktijk is afkomstig uit de steden en breidt zich nu uit naar bepaalde landelijke gebieden.

Alle steden kennen deze plaag, die vaak ‘s nachts plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Brussel, rond het Atomium. Als de vrijetijdsactiviteiten daar gedaan zijn, worden de brede, open wegen het toneel van allerlei excessen. Begin april heeft de politie er drie dolle bestuurders gearresteerd, meldt La Libre. Het waren ‘vaste klanten’, want een van hen stond al bekend voor 58 eerdere overtredingen en was al drie keer rijongeschikt verklaard.

pexels-garvin-st-villier-5511987

Welke middelen?

Voor de politie is de strijd tegen deze praktijken vaak ingewikkeld. Het is nu eenmaal gemakkelijk om aan controles te ontsnappen en zich, met behulp van sociale netwerken, te verplaatsen naar een andere locatie om deze activiteiten voort te zetten. Bij het Atomium stelt de politie regelmatig snelheden boven 100 km/u vast, terwijl de maximumsnelheid er normaal 30 of 50 km/u bedraagt.

Advertentie – lees hieronder verder

Inbeslagname van voertuigen is een oplossing, maar meestal niet voor lang, omdat de overtreders dan gewoon andere auto’s of motoren gebruiken. De Brusselse deelgemeente Laken heeft verkeerskussens en paaltjes geplaatst om auto’s af te remmen en zo snelheidsovertredingen onmogelijk te maken. Dit werkt maar gedeeltelijk, want de smallere motoren kunnen nog altijd tussen deze constructies door rijden.

Niet alleen in Brussel

Steden in heel België worden getroffen door straatraces. In Wallonië komen ze vaak voor in Charleroi, vooral op industrieterreinen in Jumet. Maar het fenomeen doet zich ook voor in steden die als rustiger bekend staan, zoals Namen (Citadel) of Waterloo, waar bestuurders op de parkeerplaatsen van supermarkten actief zijn.

Vlaanderen doet niet onder. Er zijn veel straatraces, zoals in Mol, waar een jongeman zelfs gearresteerd werd nadat hij midden op de dag op de Grote Markt ging driften. Maar ook hier grijpt de politie zelden in voor of zelfs tijdens de overtreding. La Dernière Heure heeft de cijfers van de federale politie in handen gekregen. Het aantal gevallen explodeert: 872 in 2019, 972 in 2020 en 1.147 in 2021. En dat zijn alleen de geregistreerde gevallen.

borislava-pepelyashka-Ji2D04FSDK8-unsplash

Ook andere landen worden getroffen door dit stedelijke fenomeen. Frankrijk bijvoorbeeld, dat zelfs specifieke wetgeving heeft aangenomen die veel verder gaat dan de inbeslagname van voertuigen en administratieve boetes in België. In Frankrijk legt de wet in de strijd tegen gemotoriseerd wangedrag zware straffen op voor zulke ‘stunts’ of races met scooters, motoren of auto’s. Een overtreding wordt bestraft met een jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro.

Meer nog: de straffen worden verdubbeld als de feiten in groepsverband gepleegd worden, verdrievoudigd als de overtreder onder invloed van drugs of alcohol is of geen rijbewijs heeft, en zelfs vervijfvoudigd als de overtreder ten minste twee van deze verzwarende omstandigheden combineert. Daarnaast plaatsen sommige steden bewakingscamera’s om overtreders te identificeren. Maar ook hier heeft de technologie haar beperkingen, vooral wanneer de nummerplaten gecamoufleerd zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.751 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.751 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.