Hoelang blijft benzine goed?

Met de fluctuerende prijzen denken steeds meer mensen eraan om brandstof op te slaan als de prijzen weer zakken om zich in te dekken tegen de volgende prijsstijging. Maar is dat wel een goed én veilig idee? En hoelang blijft de brandstof goed?

Gepubliceerd op 3 mei 2023
Leestijd : 3 min

Deel

Hoelang blijft benzine goed?

Met de conflicten overal ter wereld zal het risico op sterk fluctuerende prijzen wellicht nog jaren blijven bestaan als er weer ergens een nieuwe brandhaard ontstaan die onze strategische bevoorrading verstoort of in het gedrang brengt. En dat heeft meestal steeds onmiddellijk een impact op de brandstofprijzen, zoals we het voorbije jaar hebben gemerkt.

Daarom denken steeds meer mensen eraan hun eigen voorraad brandstof op te slaan om zich in te dekken tegen een mogelijke schaarste en/of prijsstijgingen. Maar mag dat wel en is het veilig? En hoelang blijft benzine eigenlijk goed?

Slechts één jerrycan

Wie een voorraad benzine thuis wil opslaan, moet die eerst gaan ophalen in een tankstation. Noteer daarbij dat er bepaalde regels bestaan voor het vervoer van brandstoffen door particulieren. De Belgische wet bepaalt dat je maar één jerrycan geschikt voor brandstof mag meenemen in de auto. Als je betrapt wordt met twee stuks, moet je voor één van de twee een boete betalen.

In de praktijk is dat dus een jerrycan van 10, 20 of 25 liter. Boven de 25 liter kunnen er problemen ontstaan met de definitie van een ‘gepaste/toelaatbare jerrycan’, zeker als die één derde van de bagageruimte in beslag neemt.

Advertentie – lees hieronder verder

transfusion-fuel-into-canister-refueling-pistol-red-fuel-canister-blue-background

Houdbaarheid varieert

De termijn dat de benzine goed blijft, zal vooral afhangen van de manier waarop die wordt bewaard. De Duitse automobilistenvereniging ADAC deed een test waarbij (loodhoudende) benzine 25 jaar luchtdicht in een donkere omgeving werd bewaard en die bleek nog bruikbaar. Dit komt omdat in de eerste plaats zuurstof de houdbaarheid van benzine aantast.

Giet je de benzine in een open container, dan zal de brandstof snel verdampen. Maar bewaar je de brandstof in een gesloten container waar slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof bij is gekomen, zoals een jerrycan, dan blijft die makkelijk drie tot zes maanden goed. Wel speelt de buitentemperatuur daarbij een rol: als de jerrycan in een koele ruimte staat, blijft de benzine veel langer goed.

Opgelet met ethanol

Een goede indicatie om te zien of benzine nog goed is, is de kleur. Goede benzine heeft de kleur van witte wijn, terwijl oudere brandstof een gelere tint vertoont, die te vergelijken is met appelsap. Dit is belangrijk, omdat je motor op slechte, oudere benzine minder goed zal draaien of zelfs helemaal niet meer zal starten.

In principe blijft benzine met ethanol even lang goed. Maar hou er wel rekening mee dat ethanol water aantrekt. Plaats de brandstof daarom in een afgesloten container waardoor je er niet veel last van zal hebben. Wel kan er een fenomeen optreden dat ethanol en benzine van elkaar scheiden na een tijd, wat na schudden weer opgelost kan raken.

jerrycan-tanken-benzine-essence-1

Veilig bewaren

Een voorraad benzine in huis opslaan doe je best in een jerrycan die daarvoor geschikt. Maar dan nog beperk je best de hoeveelheid brandstof omwille van het mogelijke brandgevaar dat nu eenmaal nooit uit te sluiten is. Bovendien moet je ook over de nodige jerrycans beschikken om die benzine op te slaan. Want als je die nog moet kopen, zal het prijsvoordeel zeer beperkt blijven of meteen tenietgedaan worden.  

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.