Het loopt niet helemaal zoals het moet met de renaissance van Lotus. Het merk heeft in zijn thuisland 270 mensen de laan uit gestuurd, in China is de merknaam veranderd voor een boost en de deadline om tegen 2028 helemaal elektrisch te gaan, verdween in de ijskast. En nu kondigt de belangrijkste eigenaar én geldschieter, Geely, aan dat het zijn aandelen verkoopt. Is dit de klap op de vuurpijl? Moet Lotus - voor de zoveelste keer - helemaal herbeginnen?
De kaarten liggen iets anders. Het is alvast niet zo dat Geely Lotus helemaal laat vallen. Het verkoopt zijn aandelen in de Engelse afdeling namelijk aan Wuhan Lotus Technology, het Chinese luik, waardoor alle activiteiten en auto’s van het merk nu onder één dak belanden. Geely is (samen met Nio) ook eigenaar van Wuhan Lotus Technology, dus het heeft nog altijd een vinger in de pap, alleen is het momenteel niet duidelijk hoe dik die precies is.

Alles naar China?
We herinneren eraan dat Lotus werd opgedeeld toen de Chinezen het (samen met een Maleisische holding) overnamen van Proton in 2017 - kwestie van het beursvriendelijker te maken. Engeland werd verantwoordelijk voor de sportwagens waarmee het merk naam heeft gemaakt (Evija en Emira), en consultancy voor andere automerken. Ook dat laatste is een stevig verankerde traditie. Denk maar aan de Lotus Omega indertijd, de Volvo 480, of de Delorean DMC. China ontfermde zich over de zogenaamde lifestylevoertuigen (de SUV Eletre en de Taycan-rivaal Emeya), terwijl Goup Lotus plc als het overkoepelende orgaan functioneerde.
Advertentie – lees hieronder verder
Vooral Lotus UK kampt met stevige tegenwind vanwege hoge kosten en een Emira die niet helemaal de verwachtingen inlost. In China, goed voor een kwart van de omzet, is de verkoop vorig jaar hard gestegen (+70%) maar de vraag naar luxueuze elektrische voertuigen is er wel aan het afkoelen, zeker bij kapitaalkrachtige klanten. En de geopolitieke spanningen – vooral tussen de VS en China – bemoeilijken de export. Een stomp in de maag voor merken als Lotus voor wie de Amerikaanse markt cruciaal blijft.
Zowel sportwagens als elektrische voertuigen worden nu dus door één entiteit ontwikkeld, geproduceerd en verkocht. Later dit jaar wordt de beweging helemaal afgerond, en wordt de ware rol van Geely duidelijk, maar het ziet ernaar uit dat de invloed vanuit China alvast groter wordt. Minder nostalgisch, meer nieuwerwets, al behoudt de Maleisische investeerder Etika Automotive zijn 49 procent aandeel in de Britse divisie.

Beter voor iedereen?
De baas van Wuhan Lotus Technology, Qingfeng Feng, sprak bij de aankondiging van een “belangrijk strategisch keerpunt” dat de interne samenwerking moet versterken en de operationele flexibiliteit verbeteren. “We zijn ervan overtuigd dat deze stap op lange termijn waarde creëert voor onze aandeelhouders.”
Maar is dat wel zo? De uitoefening van de zogenoemde putoptie die hier van tel is – het voorrecht van Geely om zijn aandeel in Lotus UK te verkopen van zodra de vastgelegde voorwaarde zich aandient – lijkt er toch op te wijzen dat het Chinese concern twijfels heeft over de rendabiliteit van het Britse sportwagensegment. Het samenbrengen maakt het totaalpakket ook aantrekkelijker om door te verkopen.
Een blijk van ijzeren vertrouwen is dit dus niet. Het is in ieder geval duidelijk dat de terugtrekking van Geely onderdeel uitmaakt van een grotere herstructureringsgolf die al een poos gaande is nadat de groep aan een helse vaart internationaal uitbreidde. Na de bazenwissels bij Polestar en Volvo, een gelijkaardige fusie tussen Lynk & Co en Zeekr bewijst deze stap dat er meer efficiëntie nodig is om zich te wapenen tegen de marktschommelingen van vandaag. Desalniettemin blijven de zakken van Geely diep. Vorig jaar slaagde de groep erin zijn winst te verdrievoudigen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be