In 2023 kwamen 483 personen om het leven in het Belgische verkeer. Dat zijn er 37 minder dan de 520 verkeersdoden in 2022 en is fors beter dan de 740 verkeersdoden in 2015. Als we ‘covidjaar’ 2020 buiten beschouwing laten, is het resultaat van 2023 zelfs het beste ooit. Toch sterven nog elke week gemiddeld negen mensen op onze wegen, wat nog veel te veel is. Dat blijkt uit de jongste verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias, op basis van cijfers van de federale politie.
Meer doden op weeknachten
Bekijken we de cijfers meer in detail, dan vallen enkele evoluties op. Een zorgwekkende trend is bijvoorbeeld het hoge aantal verkeersdoden tijdens weeknachten. Dit aantal is in één jaar tijd bijna verdubbeld (69 verkeersdoden in 2023 tegenover 36 in 2022). Nochtans is het aantal verkeersdoden in weekendnachten in dezelfde periode gedaald van 78 naar 64.
Wat is er aan de hand? Bijna vier op de tien (38 procent) van deze dodelijke ongevallen gebeuren in de nacht van donderdag op vrijdag. In plaats van 11 ongevallen in 2022 waren het er 25 in 2023. Vias wijst erop dat donderdag een populaire feestnacht is. Er zijn bijvoorbeeld meer afterworkfeestjes op donderdag. Werknemers die deeltijds werken, blijven vaak vrijdag thuis. Zij hebben op donderdagavond al tijd voor ontspanning. Ook het toegenomen thuiswerk beïnvloedt het uitgaansgedrag. Vias is dan ook voorstander om op donderdagnacht extra te controleren op rijden onder invloed van alcohol en drugs.
Advertentie – lees hieronder verder
Fietsen onveiliger?
Nog een negatieve trend is de stijging van het aantal fietsdoden, specifiek in Vlaanderen: van 73 in 2022 naar 84 in 2023. Dit is het hoogste aantal van de laatste twintig jaar. Zowel bij de klassieke fietsen (van 38 naar 43) als bij de elektrische fietsen (van 35 naar 41 doden) zien we een toename in Vlaanderen. En dat is niet altijd de schuld van andere weggebruikers. Van de 84 fietsdoden in Vlaanderen kwamen 23 personen om het leven in een ongeval zonder tegenpartij.
Is fietsen dan onveiliger geworden? Integendeel. Ook al wordt er de laatste jaren veel meer gefietst, toch daalt het risico per gereden kilometer voor een individuele fietser. In Wallonië daalde het aantal fietsdoden van 18 naar 12, in Brussel van 4 naar 0.
“Bemoedigende resultaten”
Globaal is minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) tevreden met de resultaten: “Nog nooit zijn er zo weinig mensen overleden of gewond geraakt op onze wegen. Zelfs al blijft elk slachtoffer er één te veel, ik kan alleen maar blij zijn met deze bemoedigende resultaten. Deze neerwaartse trend toont aan dat er qua verkeersveiligheid geen ruimte is voor improvisatie, toeval of, erger nog, zelfgenoegzaamheid. Integendeel. Ik zal me blijven inzetten om onveiligheid op de weg te bestrijden, want de gevolgen kunnen zo dramatisch zijn voor de slachtoffers zelf en hun families. Ik hoop in samenwerking met de minister van Justitie een nieuw systeem tegen recidivisten van gevaarlijk rijgedrag tot stand te brengen.”
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be