Verkeersveiligheid

Prijzen van autokeuring stijgen in 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de prijs van de autokeuring verhoogd in de drie regio’s van het land. Een bezoek in Wallonië zal 55,7 euro kosten. Deze toename zal ook gelden voor tweedehandswagens.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 13 dec. 2022 | Leestijd: 2 min

Woon je in Wallonië en moet je naar de autokeuring? Probeer dan nog snel in 2022 te gaan, want vanaf 1 januari 2023 kost het je aanzienlijk meer. Volgend jaar komt de indexatie inderdaad uit op 10,6%, tegenover een stijging van 4% tussen 2020 en 2021. Het nieuwe bedrag van de autokeuring bedraagt voortaan 55,70 euro.

Deze verhoging is uiteraard geen goed nieuws voor de automobilisten, maar maakt deel uit van de huidige inflatietrend. De Waalse overheidsdienst rechtvaardigt dit door het feit dat 70% van de kosten van de technische controle zijn gerelateerd aan arbeid. En ook hier zullen de salarissen van de medewerkers in januari 2023 met ongeveer 11% stijgen.

Advertentie – lees hieronder verder

CT-2023-2

Een algemene stijging

Helaas zullen de controlekosten niet het enige tarief zijn dat zal stijgen. Inderdaad, een certificaat voor een tweedehandsauto voor wederverkoop zal nu 83,50 euro kost tegen 75 euro vandaag. Even snel naar een andere regio in het land gaan helpt niet: ook in Vlaanderen en Brussel zullen de tarieven met 10% stijgen.

Deze situatie kan de automobilisten verontrusten die al geplaagd worden door de stijging van de prijzen van auto’s, belastingen, verzekeringen of brandstof. Toch zijn de prijzen van de technische controles in België nog redelijk in vergelijking met de tarieven die in sommige van onze buurlanden worden aangerekend. In Frankrijk bijvoorbeeld schommelen de minimumprijzen tussen de 70 en 108 euro. Luxemburg blijft daarentegen goedkoper (tussen de 55 en 68 euro). In Duitsland ligt het basistarief rond de 50 euro, waar een verplichte emissietest bijkomt, die tussen de 26 en 33 euro komt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon