Verkeersveiligheid

Verplicht alcoholslot in alle voertuigen van steden en gemeenten?

In Jurbise, een gemeente in Henegouwen, moet elke chauffeur die in dienst van de gemeenschap rijdt, sinds 2012 zonder uitzondering blazen voor het vertrek. Moet dit preventieve systeem worden doorgetrokken naar álle Belgische steden en gemeenten?

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 29/11/2021 | Leestijd: 2 min

De burgemeester van Jurbise, Jacqueline Galant, is trots op het systeem dat meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd: “Het zorgt voor meer veiligheid voor personeelsleden”, een uitleg die natuurlijk steek houdt.

Desondanks vormt Jurbise een grote uitzondering, want verplichte alcoholsloten in gemeentelijke voertuigen zijn een ver-van-mijn-bedshow in de rest van het land. Het Waalse Gewest heeft zelfs al aangegeven allerminst van plan te zijn om er een algemene regel van te maken. “De bal ligt in het kamp van de automerken”, citeert RTL.

Advertentie – lees hieronder verder

Jurbise blijft van echter in de verplichte blaastesten geloven en er ook in investeren. Inmiddels werden ze ook in wagens van enkele recidiverende alcoholrijders geïnstalleerd en zijn ook bepaalde touringcarbedrijven voor de bijl gegaan. “De voordelen spreken voor zich en ouders en ouderen worden gerustgesteld”.

3.000 voertuigen in gans België

alcohol

In juli van dit jaar schreven we dat er in België sinds 2018 bijna 3.000 wagens met een alcoholslot waren uitgerust. De wet van 1 juli 2018 is dan ook formeel: elke bestuurder die na een alcoholtest uitgevoerd door de politie wordt betrapt op een alcoholpromillage van minstens 1,8 g/liter bloed of 0,78 mg alcohol, wat overeenkomt met zo’n 10 tot 12 pinten op 2 uur tijd, alsook iedere recidivist die voor de tweede keer op drie jaar tijd werd veroordeeld voor rijden met een promillage van ten minste 1,2 g/liter bloed of 0,50 mg alcohol, moet een alcoholslot in de auto laten plaatsen.

Verplicht aansluitingspunt

Dat alcoholsloten positieve effecten hebben op de verkeersveiligheid, heeft ook de Amerikaanse president Biden begrepen. Hij is namelijk voorstander van een verplicht systeem dat bestuurders op intoxicatie controleert. In de VS zouden er elk jaar ruim 10.000 doden vallen als een gevolg van rijden onder invloed.

Wat Europa betreft, werden de eerste stappen in die richting alvast genomen. Een aansluitingspunt voor een alcoholslot wordt vanaf 2022 zelfs verplicht in elke nieuwe auto, waarna de toestellen langzaam maar zeker gemeengoed zullen worden.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie