In 1 juli 2018 is de wet in voegen getreden: elke bestuurder die na een alcoholtest uitgevoerd door de politie betrapt wordt op een alcoholpromillage van minstens 1,8 g per liter bloed of 0,78 mg alcohol, wat overeenkomt aan de nuttiging van ongeveer 10 tot 12 pinten op 2 uur tijd, alsook iedere recidivist die voor de tweede maal binnen drie jaar is veroordeeld voor rijden met een promillage van ten minste 1,2 g per liter bloed of 0,50 mg alcohol, is verplicht om een alcoholslot in diens auto te laten installeren.
Wat is een alcoholsot?
Een alcoholslot is een elektronisch apparaat dat op kosten van de overtreder in het voertuig wordt geïnstalleerd (2.550,00 euro voor het apparaat en 1.210 euro voor het controleprogramma!) en dat het starten van de motor verhindert wanneer de hoeveelheid alcohol in de adem van de bestuurder meer dan 0,2 mg alcohol per liter uitgeademde lucht aangeeft, wat overeenkomt met 0,5 g per liter bloed.
Niet voldoende
Hoewel het alcoholslot restrictief is, is het volgens sommige politici niet voldoende. HLN beweert dat Edward Landtsheere, de woordvoerder van minister Vincent Van Quickenborne, het volgende heeft gezegd: “Er werd 4,6 miljoen euro uitgetrokken voor de installatie van opvolgkamers in de magistratuur. Daar worden mensen met alcoholproblemen gevolgd voordat de rechtbank een beslissing neemt. De verdachte kan bijvoorbeeld therapie krijgen.” Er wordt eveneens gepleit voor de invoering van een rijbewijs met punten, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, waar zo’n rijbewijs als sinds 1992 bestaat.
Advertentie – lees hieronder verder
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be