Elon Musk en Donald Trump zijn twee handen op hetzelfde stuur, maar dat wil niet zeggen dat het autobedrijf van de eerste akkoord is met de volledige handel en wandel van de laatste. Tesla heeft in een brief aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer gewaarschuwd dat de tarievenoorlog van de president de productiekosten in de VS dreigen op te drijven. Het automerk vreest ook dat het zal blootgesteld worden aan vergeldingsmaatregelen van andere landen.
Canada valt Tesla aan
De befaamde brief, die op 11 maart werd verstuurd, onderstreept de kwetsbare positie van Amerikaanse exporteurs, die volgens Tesla "onevenredig hard worden getroffen wanneer landen reageren op handelsmaatregelen van de VS”. Dat laatste is specifiek voor Tesla al het geval in buurland Canada.

Zo heeft de regering van British Columbia aangekondigd dat Tesla niet langer in aanmerking komt voor subsidies op laadpalen en energieopslag. De wijziging betekent dat de laadpalen met het befaamde T-logo, evenals hun omvormers en de Powerwall-thuisbatterij uitgesloten zijn van de bestaande premies. Volgens de Canadese overheid is de maatregel bedoeld om Canadese producten te bevoordelen. Toch is het duidelijk een rechtstreekse aanval op Elon Musk, want 95 procent van de bedrijven op de lijst van gesubsidieerde producten zijn immers nog steeds Amerikaans.
Advertentie – lees hieronder verder
De vrees voor vergeldingsmaatregelen is zeker niet ongegrond. Naast Canada heeft de Europese Unie ook al tegenmaatregelen genomen als reactie op de nieuwe tarieven. Tesla vreest dat dergelijke sancties ook elektrische voertuigen uit de VS zullen raken. "Amerikaanse exporteurs zijn kwetsbaar voor dergelijke vergeldingsacties, en de impact op de sector kan aanzienlijk zijn," waarschuwt het bedrijf.
Niemand durft tekenen
Verder wijst de brief op eerdere handelsacties van de Amerikaanse regering die vrijwel onmiddellijk hebben geleid tot hogere invoertarieven op elektrische voertuigen in de getroffen landen. Tesla stelt dat verdere tariefverhogingen vanuit de VS de situatie alleen maar zullen verergeren, vooral omdat het bedrijf, ondanks de uitbreiding van de binnenlandse productie, nog steeds afhankelijk is van internationale markten voor bepaalde grondstoffen en componenten.
"Handelsmaatregelen moeten niet en hoeven niet in strijd te zijn met de doelstelling om de binnenlandse productie te versterken," staat in de brief te lezen. Maar wat in het bijzonder opvalt: de brief is niet ondertekend. Volgens de krant ‘The Financial Times’ wilde niemand binnen het bedrijf zijn naam eraan verbinden, uit angst voor represailles zoals ontslag. Het lijkt erop te wijzen dat de top van Tesla niet langer op één lijn zit met zijn grote baas Elon Musk.
De impact van de politieke onzekerheid waarvoor Musk mede verantwoordelijk is, wordt al gevoeld in het hoofdkwartier van Tesla: het aandeel van het bedrijf is sinds begin dit jaar met 45 procent gedaald, en de verkoop in Europa is in de eerste maanden van 2025 gehalveerd.

Ouderwetse handelspraktijken
Bovendien krijgt Tesla steeds vaker te maken met directe aanvallen, naast economische tegenvallers. Na de brandstichting in een paar dealerships in Zuid-Frankrijk werden vorige week ook in Berlijn vier Tesla’s in de fik gestoken.
Tenslotte zijn er meerdere merken die rekening houden met een veranderde wind voor de Amerikaanse douanetarieven. Volkswagen heeft ze nog niet opgenomen in zijn financiële voorbeschouwing voor dit jaar, BMW zet alvast 1 miljard euro opzij omdat het zinnens is de tarieven zelf door te slikken. Maar het management houdt rekening met koerswijzigingen van de onberekenbare Trump. BMW-baas Oliver Zipse zei dat handelstarieven praktijken uit het verleden zijn en niet te rijmen vallen met de “geconnecteerd wereldmarkt van vandaag.”
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be