Actualiteit

Overstroming: wat gebeurt er met de autowrakken?

Naar schatting 10.000 wagens werden de voorbije week in ons land vernield door de overstromingen en het noodweer. Voertuigen met lichte beschadigingen kunnen nog hersteld worden, maar de meeste worden ontmanteld en gerecycleerd door gespecialiseerde bedrijven. Zo krijgt je dure auto misschien nog een tweede leven als plastic tuinmeubel. (beeld: Belga)

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 28 jul. 2021 | Leestijd: 4 min

Het waren hallucinante taferelen in Wallonië. De hevige regenval die beekjes en rivieren uit hun oevers deed treden, waarna het water zijn weg zocht naar de woonkernen en daar de straten in een mum van tijd omvormde tot kolkende rivieren die alles en iedereen meesleurden.

Auto’s die op de straat of op de opritten stonden werden eveneens meegevoerd in de water- en modderstroom en raakten hierdoor zwaar beschadigd, met meestal een total-loss tot gevolg. Er was immers niet alleen de koetswerkschade door de overstromingen, ook de mechaniek en de elektronica liepen zware averij op na vaak uren of dagen in het water te hebben doorgebracht.

Advertentie – lees hieronder verder

Op de tweedehandsmarkt

Zo zijn er naar schatting ruim 10.000 wagens onbruikbaar geworden. De minst gehavende voertuigen worden door de verzekeringsmaatschappijen al te koop aangeboden, zoals blijkt uit verschillende aankondigen op het internet.

Met veel arbeid en geduld kan je die auto’s misschien nog wel opknappen en schoonmaken, maar het risico op latere problemen met de elektronica en de mechaniek blijft bestaan.

Wellicht zullen verscheidene van die wagens naar het buitenland gaan en binnen afzienbare tijd weer op onze tweedehandsmarkt opduiken. Als je binnen enkele maanden een advertentie ziet voor “een recente wagen met weinig kilometers die lichte schade opliep”, kan je maar beter op je hoede zijn…

Grote recyclage-operatie

De echte wrakken die volgens de verzekeringsmaatschappijen niet meer te herstellen zijn, worden weldra naar een 114 gespecialiseerde recyclagecentra in ons land gebracht – meer info op www.febelauto.be – waar de vloeistoffen (brandstof, olie…) en de nog bruikbare onderdelen die niet beschadigd werden (koplampen, bumpers, stoelen, koetswerkonderdelen…) worden verwijderd. Daarna wordt het wrak verpletterd en de verschillende materialen (plastic, glas, ijzer…) gescheiden.

Volgens Recycar bestaat een autowrak voor 70% uit ijzer en verder uit andere metalen en verschillende soorten kunststoffen, die telkens naar gespecialiseerde recyclagebedrijven gaan die deze materialen opnieuw verwerken.

Van een auto gaat zo vrijwel niets verloren, omdat 98% van het materiaal opnieuw gebruikt kan worden, wat een goede zaak is voor het milieu.

Toch zullen de recyclagecentra de handen vol hebben de komende maanden, maar dat is volgens Recycar geen probleem omdat de sector voorzien is op een capaciteit van 10.000 voertuigen per jaar die echter snel opgeschaald kan worden naar 30.000 eenheden.

Besluit: de 10.000 wrakken van het noodweer zullen snel uit het Waalse landschap verdwijnen en binnen de kortste keren weer opduiken in een nieuwe auto, in een stuk speelgoed of als een plastic tuinmeubel.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon