Moderne auto’s zijn bijna allemaal uitgerust met airconditioning, en dat is maar goed ook. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt reizen, zowel in de winter (om condens op de ramen te voorkomen) als in de zomer (om oververhitting te vermijden).
Maar iedereen heeft zijn eigen manier om de airco te gebruiken. Wanneer je je auto instapt en het 40°C (of meer) is, ben je geneigd de airco op het maximum aan te zetten om het interieur zo snel mogelijk af te koelen. Maar zo neem je het risico om ziek te worden.
Vermijd een temperatuurschok
Het belangrijkste doel moet zijn om een thermische schok voor je lichaam te vermijden. Het inademen van zeer koude lucht direct na blootstelling aan warme lucht kan schadelijk zijn. Het is daarom beter om de airco niet op volle kracht aan te zetten. Ten eerste omdat dit het brandstofverbruik drastisch verhoogt, maar ook omdat het beter is om eerst het interieur te ventileren door de ramen te openen. Na een paar minuten kun je dan de airco inschakelen.
Advertentie – lees hieronder verder
Het is daarbij verstandig om temperaturen van 20 of 21°C te vermijden wanneer het buiten 35°C is, om te voorkomen dat je verkouden wordt. Het is aanbevolen om een verschil van 5 tot 7°C met de buitentemperatuur aan te houden. Stel de airco dus in op 23 of 25°C als het buiten 30°C is, of op 28°C als het 35°C is. Dit lijkt misschien overdreven, maar het is de enige manier om een thermische schok te voorkomen. Hoe dan ook, het verschil mag nooit meer dan 10°C bedragen (tussen binnen en buiten).
Daarnaast is het aan te raden om de airco niet te gebruiken bij korte ritten. Het is voldoende om de ramen te openen om frisse lucht binnen te laten, aangezien de lucht bij een bepaalde snelheid goed circuleert.
Wat is het brandstofverbruik?
Het gebruik van de airconditioning verhoogt het brandstofverbruik. Dit varieert natuurlijk afhankelijk van het gebruik (snelweg of stad), maar ook van het type airco in het voertuig. Warmtepompsystemen (die omkeerbaar zijn) zijn bijvoorbeeld efficiënter, maar hebben vaak meer tijd nodig om op volle toeren te komen. Over het algemeen verhoogt airco het brandstofverbruik in de stad en bij korte ritten met 40 tot 70%, en op de snelweg met 10 tot 15%. Ook elektrische auto’s worden hierdoor beïnvloed. De ADEME (het Franse agentschap voor Energiebeheer) schatte dat 25% van het energieverbruik van een elektrische auto op jaarbasis te wijten is aan de airco. Vergeet ook niet om niet met open ramen én airco te rijden, want dit verhoogt het brandstofverbruik en vermindert de afkoeling van het interieur.
Het is bovendien ook belangrijk om het aircosysteem goed te onderhouden. Dit betekent onder andere de filters op tijd vervangen en het koelmiddel bijvullen (tussen 50 tot 150 euro, afhankelijk van het systeem) wanneer dat nodig is.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be