Auto-industrie

Van alle auto’s zijn elektrische modellen het minst betrouwbaar

Volgens een onderzoek dat in Groot-Brittannië werd uitgevoerd, zijn elektrische auto’s minder betrouwbaar dan hun tegenhangers met een verbrandingsmotor onder de kap. Hoe zit dat juist?

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 27/03/2022 | Leestijd: 1 min

Het magazine Which? onderzocht de betrouwbaarheid van automodellen in het Verenigd Koninkrijk en ondervroeg 48.000 eigenaars die er samen 57.000 bezitten. In de categorie van wagens van 0-4 jaar oud beweerde 31,4% van de respondenten die met een elektrische auto rijden dat ze in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek met pech te maken hebben gehad.

Ter vergelijking: voor dieselwagens werd 29% genoteerd en voor benzineauto’s 19%. Benzines zouden dus veruit het betrouwbaarst zijn. Ook blijkt dat elektrische modellen gemiddeld iets meer dan vijf dagen geïmmobiliseerd in de garage hebben doorgebracht.

Advertentie – lees hieronder verder

De beste en de slechtste leerlingen

Le « zéro émission » connaît des problèmes de jeunesse

Volgens het onderzoek is de betrouwbaarste elektrische auto de Kia e-Niro. Amper 6,2% van de gebruikers van dit type SUV meldde problemen en slechts 1% kampte met een zwaar defect waardoor ze niet konden rijden. Tesla kwam daarentegen als laatste uit de bus, een bevestiging van de resultaten van andere betrouwbaarheidsonderzoeken, zoals dat van JD Power.

“Ergens is het vreemd dat elektrische auto’s, die zo weinig bewegende onderdelen hebben, volgens ons onderzoek het vaakst defect raken. Hybride modellen, die over twee aandrijfsystemen beschikken, zijn dan weer het meest betrouwbaar“, aldus auto-expert Adrian Porter.

Een kwestie van kinderziekten?

Het lijkt erop dat in de meeste gevallen de software van de auto de oorzaak is van de ondervonden problemen, gevolgd door de 12V-accu (die in dit type voertuig niet de hoofdbatterij is) en de elektrische remhulpmiddelen. Kortom, het is dus vooral de elektronica die tekortschiet, met gevolgen die vanzelfsprekend ernstiger zijn dan bij auto’s op benzine of diesel.

Moet natuurlijk gezegd de technologie van elektrische auto’s die op grote schaal worden ontwikkeld relatief recent is en dat er dus zeker nog ruimte is voor verbetering. Op gebied van hun betrouwbaarheid, maar ook wat hun actieradius betreft.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie