TEST Kia Niro Hybride: een goede leerling

Na het succes van de eerste Niro komt Kia met een nieuwe generatie die nog altijd een ruime keuze aan motoren biedt. Wij mochten een week rijden met de hybride.

7 / 10
Gepubliceerd op 14 april 2023
Leestijd : 4 min

Deel

TEST Kia Niro Hybride: een goede leerling

Terwijl we de oude Kia Niro een veel te conservatieve stijl konden verwijten, kunnen we de esthetische aanpak van de nieuwe alleen maar toejuichen. De cross-over werd iets langer (4,42 m in plaats van 4,35 m) en heeft een eigen visuele identiteit met zijn hoge en slanke grille en de kenmerkende lichtsignatuur.

De charme van de Niro zit ook in de felzwarte accenten op het koetswerk (vooral op de achterstijlen), die hem een modernere uitstraling geven. In combinatie met de nogal flitsende koetswerktinten heeft deze Kia dus geen gebrek aan uitstraling. Hij oogt wat massiever dan vroeger en is ook meer ‘SUV’ met zijn zijdelingse koetswerkbeschermingen.

digital-1920x1080-kia-niro-5

Leuke details

Met een 2 cm langere wielbasis biedt de Niro behoorlijk wat interieurruimte en dat merk je vooral achterin, waar je volop ruimte vindt voor je knieën en hoofd. Ook de bagageruimte profiteert van de totale afmetingen van de auto met een inhoud van 451 liter, 15 liter meer dan vroeger.

Advertentie – lees hieronder verder

De kofferruimte voldoet, we kunnen alleen kritiek hebben op de grote wielkasten die wat onhandig zijn om bijvoorbeeld dozen te vervoeren. Het interieur is sterk geïnspireerd door dat van Sportage. Ook hier kiest Kia voor een dubbel panoramisch scherm (4,2 duim voor instrumenten en 10,25 duim voor het infotainment).

Op een touchbar met zogenaamde Multimode-bediening kun je switchen tussen de klimaatregeling of de navigatiebediening. Het werkt niet altijd even gebruiksvriendelijk, vooral tijdens het rijden. Helaas is dit een van de technische keuzes die symbool staan voor de stilistische en technologische vernieuwing van Kia.

De pianolak-afwerking van de middenconsole of de verzonken bedieningselementen overtuigen meer, net als enkele aangename details in de auto, zoals de USB-C-poorten in de zijkant van de zetels, de verstelbare rugleuningen achterin of de kapstokken.

digital-1920x1080-kia-niro-4

Transmissie met dubbele koppeling

Onder de motorkap van deze zelfopladende hybride ligt de 1.6 GDI-benzinemotor met 105 pk, gecombineerd met een 43,5 pk sterke elektromotor, goed voor een totaal vermogen van 141 pk. Afhankelijk van de opties varieert de uitstoot van 100 tot 105 g/km CO2, wat gezien de grootte van de auto heel redelijk is.

De versnellingsbak met dubbele koppeling wordt bediend met een grote draaiknop op de middenconsole en heeft zes versnellingen. In vergelijking met de continu variabele transmissie (CVT) van Toyota heeft deze bak het voordeel dat het toerental van de motor beperkt wordt, waardoor de auto stiller is.

Met de peddels achter het stuurwiel kun je verschillende niveaus van energieterugwinning tijdens het vertragen regelen, een functie die we eerder gewoon zijn op plug-inhybride of elektrische wagens. Kies je de Sport-stand dan veranderen de peddels en kun je er handmatig mee schakelen.

sg2keyvisual-ext-01

Zuinig

De Niro rijdt heel zacht binnen de bebouwde kom en is vrijwel geruisloos, vooral als je de Green Zone-rijmodus inschakelt waarmee je binnen een geselecteerd gebied een elektrische reserve kunt gebruiken. Bij hogere snelheden klinkt de verbrandingsmotor veel luider, wat ons het ergste doet vrezen voor het brandstofverbruik.

Hoewel we geprofiteerd hebben van de 141 paarden onder de motorkap, kwamen we nooit boven de 6,3 l/100 km uit. Door ecologisch te rijden, slaagden we erin om in de buurt van 5,5 l/100 km te blijven.

kia_niro_ev_74

Conclusie

Hoewel hij door zijn zachte karakter misschien niet de interessantste auto waarmee we recent reden, is de Kia Niro Hybrid een goedkoper alternatief voor de Sportage Hybrid en een zeer goede gezinswagen waar weinig op aan te merken valt. Met een prijs vanaf 32.690 euro is hij echter niet goedkoop.

kia_niro_ev_990

De Kia Niro Hybrid in cijfers

Motor: 1.6 liter, 1.580 cm3, 141 pk en 265 Nm in gecombineerde modus

Aandrijving: op de voorwielen

Versnellingsbak: gerobotiseerde zesbak met dubbele koppeling

L/b/h (mm): 4.420/1.820/1.570

Leeggewicht (kg): 1.474

Koffervolume (l): 451 tot 1.445

0 tot 100 km/u (sec): 10,4

Topsnelheid (km/u): 165 km/h

WLTP-verbruik (l/100 km): 4,4

CO2: 100 g/km (basiswielen)

Prijs: 32.690 euro

Belasting op inverkeerstelling: Vlaanderen: 223,01 euro, Wallonië en Brussel: 323,27 euro

Verkeersbelasting: Vlaanderen: 65,67 euro, Wallonië en Brussel: 123 euro

Ecomalus Wallonië: 0 euro

Voor
  • Origineel uiterlijk
  • Zeer overtuigende mechaniek
  • Ruimte
Cons
  • Hoge prijs
  • Lawaaierige verbrandingsmotor bij hoge snelheid
  • Ergonomie Mulitmode-touchbar

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Maxime Hérion Journalist

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Kia voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Ontdek onze testdrives en testritten van de nieuwste auto's. Lees onze uitgebreide autotests en testverslagen door experts.

Testdrives
TEST BMW i5 Touring eDrive40 (2024): bedreigde soort?

Zelfs met zijn elektrische gamma houdt BMW vast aan zijn goede gewoontes. Na de i5 sedan is het nu de beurt aan de Touring-breakversie om de strijd aan te gaan, een uniek aanbod op de markt in afwachting van de A6 Avant e-tron. De juiste keuze?

15 november 2024 8 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.