Met de Model Y bracht Tesla in 2020 een compactere SUV op de markt, die samen met de Model 3 het merk toegankelijker moest maken voor een breder publiek. Met hun formaat en prijs blijven de Model S en X buiten bereik van veel bestuurders. Een geslaagde zet, want in 2023 werd de Model Y – als eerste elektrische wagen ooit – de bestverkochte auto van de wereld. Ook in Europa schoot hij naar de koppositie.
Succes uit het verleden is geen garantie voor de toekomst, heeft ook Tesla mogen ervaren. De verkoopcijfers zijn de jongste maanden fel gedaald en de Toyota RAV4 heeft de Model Y wereldwijd onttroond. Daar zijn meerdere verklaringen voor. De concurrentie op de EV-markt is toegenomen. Een verkoopdip op het einde van de levenscyclus is niet abnormaal en de vernieuwde Model Y was in het begin alleen verkrijgbaar in een duurdere ‘lanceringsversie’ (Long Range AWD Launch Series). Tot slot hebben de politieke fratsen van topman Elon Musk de neerwaartse spiraal mee in de hand gewerkt.

Nieuwe look
Tesla probeert nu uit het dal te kruipen. Na de Highland-facelift van de Model 3 krijgt nu ook de Model Y een opfrisbeurt onder de naam Juniper. Een nieuw model is het niet, wel een grondige facelift die een toch al sterke auto nog beter wil maken. Qua formaat verandert alleen de lengte (+39 mm) door het nieuwe design.
Advertentie – lees hieronder verder
De nieuwe lichtbalken voor en achter zijn geïnspireerd op het ontwerp van de Cybertruck en Cybercab. De lichtbalk vooraan omvat adaptieve koplampen. De lichtbalk achteraan strekt zich uit over de gehele breedte en valt op door het indirecte, extern reflecterende licht dat op een sierdeel geprojecteerd wordt. Dit creëert een knap effect in het donker. Of je houdt van het nieuwe design, is een kwestie van smaak. Maar deze vernieuwingskuur geeft de Model Y een eigen identiteit binnen het Tesla-gamma. Het is nu minder een ‘opgeblazen’ Model 3.
Bekende technologie
De vernieuwde Model Y is verkrijgbaar als basisversie met achterwielaandrijving (500 km rijbereik), Long Range met achterwielaandrijving (622 km) – de versie die we hier testen – en Long Range met vierwielaandrijving (586 km). De instapversie krijgt een LFP-batterij (62,5 kWh, een kleine winst) en de Long Range (RWD en AWD) een groter NMC-pakket (78,4 kWh). Technisch zijn er geen spectaculaire veranderingen: de Model Y behoudt zijn 400V-architectuur, terwijl steeds meer concurrenten overschakelen op 800V. Zoek ook niet naar vehicle-to-load-functies.
De batterijen evolueren slechts lichtjes. Het extra rijbereik (22 km meer in de Long Range RWD) dankt de vernieuwde Model Y vooral aan zijn beter gestroomlijnd koetswerk, nieuwe velgen en banden met een lagere rolweerstand. Opmerkelijk: de aandrijfkeuze bepaalt ook deels de uitrusting. Zo krijg je alleen bij de AWD-versie 15 luidsprekers en een subwoofer in plaats van 9, én een andere afwerking van de portieren. Waar is de logica?

Intuïtieve bediening
Voor wie de Model 3 en Model Y kent, oogt het interieur meteen vertrouwd. Al zijn er toch enkele verrassingen. Zo heeft Tesla het deze keer niet aangedurfd om de hendel van de richtingaanwijzers te schrappen. In de Model 3 werd die vervangen door (onhandige) knopjes links op het stuur, waar veel kritiek op kwam. De schakelhendel rechts aan de stuurkolom is echter wel verdwenen. Voortaan kies je de gewenste rijrichting links bovenaan het aanraakscherm (swipen in de juiste richting of tikken voor de P-stand). Dat is even wennen, maar vormt in de praktijk geen probleem. Mocht het scherm ooit uitvallen, dan is er een back-upbediening op de plafondconsole.
Het aanraakscherm van 15,4 duim en de bijhorende interface blijft een van de beste in zijn soort. Het systeem werkt intuïtief en zeer vlot. Het zit ook vol grappige features zoals een haardvuur, games of verschillende lichtshows. Het enige wat we Tesla op dit vlak kunnen verwijten is dat het nog altijd niet compatibel is met Apple CarPlay of Android Auto. Dat is deels te verklaren doordat Tesla zelf de controle wil houden over de navigatiegegevens, en daarom deze protocollen weglaat. Je kunt je smartphone natuurlijk wel koppelen via Bluetooth of inductief opladen. Een head-updisplay is er ook niet.

Goed compromis
Voor deze test trokken we op pad met de Long Range met achterwielaandrijving. Met de rijkwaliteiten zit het goed. Hij is met 299 pk zeker vlot genoeg tijdens acceleraties in het dagelijks verkeer. Tegenover het vorige model wint hij zelfs een dikke seconde in de spurt naar 100 km/u (nu 5,6 seconden). De topsnelheid daalde een beetje (van 217 naar 201 km/u), maar dit maakt weinig uit. De Model Y blijft in de eerste plaats een gezins-SUV en geen sportwagen.
Veel elektrische auto’s zijn te hard afgeveerd, maar dat blijkt in deze Model Y gelukkig niet het geval. Oneffenheden en dwarsnaden worden netjes weggefilterd door de ophanging. De onderstelingenieurs hebben een goed compromis gevonden, ondanks het relatief hoge en dus iets zijwindgevoeligere koetswerk. Omdat elke bestuurder zijn voorkeur heeft, kun je de hardheid van de stuurbekrachtiging zelf instellen. Het rempedaal hoef je dankzij het one pedal drive-systeem amper te beroeren.

Ruim en stil interieur
De afwerkingskwaliteit en materiaalkeuze in het interieur – een zwak punt van de vorige Model Y – gingen er duidelijk op vooruit. Een nieuwigheid is dat de voorzetels nu ook gekoeld kunnen worden, zeer aangenaam bij de zomerse temperaturen tijdens onze test. Ook leuk is dat de achterpassagiers nu beschikken over een eigen aanraakscherm van 8 duim, handig om bijvoorbeeld een YouTube-filmpje te bekijken of het klimaat te regelen. Lovenswaardig is de verbeterde geluiddemping dankzij akoestisch glas voor het volledige glasoppervlak.
Maar het is vooral de ruimte die indruk maakt, zowel voorin, achterin als in de koffer. Die wordt aangevuld met een grote frunk, waardoor je alles bij elkaar met neergeklapte achterbank 2.138 liter bagage meeneemt. Opties zoals een luchtmatras (om op de neergeklapte achterbank en vloer te leggen) of een koelbox die in de frunk past, maken de Model Y nog wat praktischer. Helemaal niet praktisch is dan weer het zicht door de smalle achterruit, waardoor je vooral op de camera’s moet vertrouwen.
Let op voor sluipverbruik
Hoewel de Model Y op zich best zuinig omspringt met energie – met een zachte rechtervoet haalden we zelfs een erg mooie 13 kWh/100 km – stonden we toch sneller dan verhoopt aan de (zeer gebruiksvriendelijke) Tesla Supercharger. Laden kan met maximaal 250 kW en het duurde 32 minuten om van 12 naar 80% te laden. Genoeg tijd dus om even in de energiemenu’s te duiken op zoek naar een verklaring voor het hoger dan verwachte stroomverbruik.
58,7% van de batterijcapaciteit bleek verbruikt door het rijden zelf (waarvan 12,3% door de klimaatregeling) en 27,9% in geparkeerde toestand. De grote boosdoener: de Sentry Mode die maar liefst 26,1% opsoupeerde. De Sentry Mode bewaakt voortdurend de omgeving via de camera’s (bijvoorbeeld tegen vandalisme) en slaat gebeurtenissen lokaal op. Zolang Sentry Mode actief is, gaat de auto niet in diepe slaapmodus. Je kunt zo algauw 50 tot 80 km rijbereik verliezen op een dag. Het is dus aan te raden om deze functie niet te gebruiken op veilige locaties zoals thuis (dit kun je instellen). In de praktijk mag je overigens rekenen op een actieradius van circa 450 km.

Conclusie
De vernieuwde Tesla Model Y blijft in essentie trouw aan zijn succesvolle basisrecept. De Juniper-update brengt geen enkele revolutionaire vernieuwing, maar wel een modernere uitstraling, lichtjes hoger rijbereik en betere geluiddemping. Qua infotainment, rijcomfort en efficiëntie scoort de Model Y goede punten. Voor een correcte prijs van 50.990 euro (Long Range RWD) krijg je een ruime gezins-SUV. Benieuwd of de Model Y weerstand kan bieden tegen de technologisch jongere en steeds sterkere concurrentie.
- Eleganter en moderner uiterlijk
- Rijcomfort en geluiddemping
- Koffer- en interieurruimte
- Vlot infotainmentsysteem
- Geen 800V-architectuur of andere technologische verbeteringen
- Beperkt zicht naar achteren
- Sentry Mode zuigt batterij leeg
- Soms vreemd optiebeleid
De Tesla Model Y Long Range RWD in cijfers
Motor: 1 elektromotor, 299 pk en 420 Nm, NMC-batterij
Aandrijving: op de achterwielen
Versnellingsbak: automatische eenversnellingsbak
L/b/h (mm): 4.790/1.920/1.624
Leeggewicht (kg): 1.901
Koffervolume (l): 854 tot 2.021 (excl. frunk 117)
Batterij (kWh): 78,4
0 tot 100 km/u (sec): 5,6
Topsnelheid (km/u): 201 km/u
Rijbereik (WLTP, km): 622
Verbruik (WLTP, kWh/100 km): 14,2
CO2: 0 g/km
Prijs: 50.990 euro
BIV: Vlaanderen: 0 euro; Wallonië: 1.188,39; Brussel: 74,29 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 0 euro; Wallonië: 100,98 euro; Brussel: 100,98 euro
Ecomalus Wallonië: 0 euro
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be