De Renault Symbioz kwam in 2024 op de markt en paste binnen de grondige vernieuwing van het gamma. Deze XXL-versie van de Captur was eerst alleen leverbaar met de E-Tech full hybrid (145 pk), een aandrijving die ook onder de motorkap van heel wat andere Renault-modellen zit. Die formule bleek een aanzienlijk succes, want Renault staat op het punt om het miljoenste exemplaar met E-Tech full hybrid-aandrijving te bouwen.
Intussen is de E-Tech full hybrid-aandrijflijn geëvolueerd. De oorspronkelijke 1.6 van Nissan-makelij kreeg een grotere cilinderinhoud: 1,8 liter. Daardoor stijgt het vermogen van 94 naar 109 pk en klimt het totaalvermogen naar 156 pk. Het koppel groeit met 25% tot 172 Nm en is sneller beschikbaar, rond 2.000 tr/min.
Volgens Renault werden ook maatregelen genomen om het verbruik te verminderen. De motor werkt volgens de Atkinson-cyclus (zoals bij Toyota) en krijgt directe injectie onder hoge druk, plus een partikelfilter. Daarmee is hij al klaar voor de toekomstige Euro 7-norm.
.jpg?width=840)
Advertentie – lees hieronder verder
Twee elektromotoren
De E-Tech full hybrid 160 beschikt over twee elektromotoren: een motor van 50 pk en 205 Nm die de wielen kan aandrijven en de batterij oplaadt bij vertraging, en een start-generator van 20 pk. Die werken samen met een lithium-ionbatterij van 1,4 kWh, die voortaan luchtgekoeld is. Dankzij de hogere nettocapaciteit kun je vaker elektrisch rijden.
Starten gebeurt voortaan altijd in volledig elektrische modus en die blijft werken tot een snelheid van 105 km/u. De aandrijflijn is gekoppeld aan een versnellingsbak met klauwkoppeling, een typisch Renault-systeem zonder klassieke koppeling of synchronisatie, wat goedkoper is om te bouwen.
.jpg?width=840)
Bekend interieur
De rest van de Symbioz blijft onveranderd. Hij staat op hetzelfde platform als de Captur en gebruikt hetzelfde dashboard, met het grote verticale centrale scherm dat draait op Android Automotive OS. Dat werkt nog altijd erg intuïtief. Minpuntjes zijn er ook: de kwaliteit van sommige plastics laat te wensen over en je krijgt geen klimaatregeling in twee zones of head-updisplay, uitrusting die op de Austral wel standaard is, al staat dat model wel iets hoger in het gamma.
De troef van het interieur van de Symbioz is ongetwijfeld de kofferruimte. Die biedt 492 liter en groeit dankzij de verschuifbare achterbank tot 548 liter in de E-Tech full hybrid, of zelfs 613 liter voor de nieuwe milde hybride met 140 pk die aan de catalogus van de SUV werd toegevoegd.
.jpg?width=840)
Stil en efficiënt
Tijdens de testrit bleek deze aandrijflijn opvallend stil, zolang je rustig rijdt. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met de schokken van een versnellingsbak die snel overbelast raakt. De betere prestaties merk je meteen: 0 tot 100 km/u in 9,1 seconden, tegenover 10,6 seconden voor de E-Tech full hybrid 145.
Het verbruik is een aangename verrassing. De Symbioz zit dicht bij de officiële cijfers van Renault (4,3 tot 4,5 l/100 km). In normale omstandigheden en op een gemengd traject haal je een gemiddelde van zo’n 5 l/100 km, wat prima is voor een auto van dit formaat. Het verbruiksvoordeel tegenover de vorige aandrijflijn is niet enorm, maar de prestaties zijn beter en de E-Tech full hybrid 160 rijdt aangenamer dankzij het hogere koppel en het feit dat je vaker in elektrische modus rijdt.
De Renault Symbioz richt zich in de eerste plaats op particulieren en blijft ondanks zijn technologie betaalbaar. De instapprijs bedraagt 30.600 euro, amper 300 euro meer dan de vorige versie met 145 pk. De grootste concurrent? Die zit in eigen huis: voor dat bedrag kun je ook een Dacia Bigster Hybrid 155 krijgen, met dezelfde aandrijflijn, meer ruimte en minstens even aantrekkelijk.

Conclusie
Zonder het roer helemaal om te gooien, geeft de E-Tech full hybrid 160 de Renault Symbioz het vermogen dat hij voordien miste, met een iets lager verbruik. Hij is aangenaam in gebruik, ruim en betaalbaar: een ideale SUV voor jonge gezinnen.
.jpg?width=840)
De Renault Symbioz E-Tech full hybrid 160 in cijfers
Motor: benzine, 4 cilinders, 1.789 cm³, elektromotor vooraan en start-generator, totaalvermogen: 156 pk en 172 Nm, lithium-ionbatterij
Aandrijving: voorwielen
Versnellingsbak: klauwkoppeling, 4 + 2 versnellingen
L/b/h (mm): 4.413 / 1.797 / 1.575
Leeggewicht (kg): 1.423
Koffervolume (l): 492 tot 1.582
0 tot 100 km/u (sec): 9,1
Topsnelheid (km/u): 180
Verbruik (WLTP): 4,3 tot 4,5 l/100 km
CO₂: 98 tot 102 g/km
Prijs: 30.600 euro
BIV: Vlaanderen: 229,11 euro, Wallonië en Brussel: 323,27 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 59,05 euro, Wallonië en Brussel: 123,27 euro
Ecomalus Wallonië: 0 euro
- Algemeen rijcomfort
- Laag verbruik
- Interessante prijs
- Versnellingsbak met klauwkoppeling snel overbelast
- Kleinere koffer (hybrideversie)
- Kwaliteit van bepaalde plastics
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be