Boetes

Binnenkort een nieuwe radar uit Frankrijk op onze wegen?

België heeft de afgelopen maanden aangetoond dat het zich beter wil uitrusten voor verkeersveiligheid. In dat verband is mogelijk een nieuw type radar op komst. VIAS is er in ieder geval niet tegen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 sep. 2023 | Leestijd: 3 min

België heeft de afgelopen maanden massaal geïnvesteerd in nieuwe controlemiddelen voor de verkeersveiligheid. Overal duiken nieuwe radars op langs onze wegen, vooral trajectcontroles op de snelwegen en zelfs secundaire of gemeentelijke wegen. Bovendien hebben we recent vernomen dat er nieuwe intelligente Lidars in gebruik werden genomen (ook wel ‘machinegeweren’ genoemd). En er komt nog meer, want Wallonië is van plan om Lidars met trajectcontrole te gebruiken voor een betere handhaving van de snelheidslimiet bij wegwerkzaamheden.

Het is duidelijk dat de autoriteiten nieuwe technologieën zullen blijven inzetten om de verkeersveiligheid te verbeteren. In dat verband is een nieuw type radar verschenen in Frankrijk. Die kan niet alleen flitsen maar ook controleren of een rijstrook die voorbehouden is voor carpoolers correct gebruikt wordt en er effectief meerdere personen in de auto zitten.

Advertentie – lees hieronder verder

Ook in België?

Zou deze radar ook naar België komen? “Deze technologie kan in de toekomst nuttig blijken”, zegt een woordvoerder van VIAS aan Sud Presse. Het verkeersinstituut pleit voor de uitbreiding van carpoolstroken, die in België nog zeer zeldzaam zijn. Er zijn momenteel twee zulke rijstroken op de E411 bij Waver en Aarlen, maar helaas op plaatsen waar er nauwelijks file is, omdat Vlaanderen de rijstrook van Waver op het grondgebied van Overijse niet wilde doortrekken tot in Brussel.

We zullen deze nieuwe radars dus nog niet zo snel op onze wegen zien. Maar zodra de overheid meer carpoolstroken invoert, zullen de radars wellicht gebruikt worden om overtreders te betrappen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon