Sinds enkele jaren lezen bestuurders ook boeken achter het stuur. Dit gebeurt vaak in de file. De laatste jaren is dit gedrag echter veranderd: bestuurders halen geen boeken meer uit hun zak, maar smartphones waarop ze televisie, films of series kijken. Verrassend! Sommige mensen dachten dat deze praktijk vooral voorkwam bij vrachtwagenchauffeurs, maar het is in feite veel wijder verspreid.
Dat blijkt uit een enquête van het VIAS-instituut bij 6.000 mensen. En de resultaten zijn opmerkelijk: maar liefst 7% van de Belgen geeft toe minstens één keer per maand films of series te kijken tijdens het rijden. Dit percentage loopt op tot 16% van de respondenten in Brussel, tegenover 8% in Wallonië en 5% in Vlaanderen. In het algemeen zijn het vooral mannen die dit doen: 9% tegenover 4% vrouwen. VIAS stelt ook vast dat 8% van de bestuurders videoconferenties houdt tijdens het rijden.
Forse boetes
Voor VIAS zijn de cijfers zorgwekkend, want de percentages zijn enorm. De boete is er echter niet minder om: die bedraagt nog altijd 174 euro voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden wanneer deze niet op het dashboard is bevestigd. VIAS erkent echter ook dat het moeilijk is deze roekeloze bestuurders te betrappen. Een test met intelligente camera’s laat niet echt toe deze praktijken te herkennen. Of te weinig. Dus moet de politie ‘handmatig’ ingrijpen.
Advertentie – lees hieronder verder
Natuurlijk maken bestuurders die een (legale) dashboardsteun gebruiken zich nog minder zorgen. Toch is het belangrijk om gezond verstand te gebruiken en te begrijpen dat dit soort gedrag duidelijk gevaar oplevert voor andere weggebruikers en voor de bestuurder zelf. Ter herinnering: 6 seconden bij 120 km/u je ogen van de weg halen om naar een scherm te kijken (of het nu gaat om het lezen van een bericht of het bekijken van een herhaling van een wereldgoal) is hetzelfde als 200 meter rijden met je ogen dicht.
Meer luisteren dan kijken?
Mensen die films of series kijken tijdens het rijden zeggen vaak dat ze meer luisteren dan kijken. Dit argument wordt uiteraard verworpen door VIAS, dat stelt dat series altijd spannend zijn en dat de verleiding om meer te kijken natuurlijk groot is dan je wilt toegeven. Enige tijd geleden heeft VIAS een onderzoek gedaan naar het gedrag van automobilisten wanneer zij tijdens het rijden een telefoon gebruiken. En de bevindingen zijn er: de spiegels worden niet meer gebruikt en de gemaakte manoeuvres zijn niet adequaat. In dit onderzoek kregen de deelnemers de opdracht de snelweg op te rijden en de eerste afslag te nemen. Het resultaat was dat een derde van de deelnemers dit niet kon…
In deze context roept ook de opkomst en het succes van bepaalde nieuwe toepassingen vragen op. Zoals BeReal, dat momenteel een hit is aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In principe krijgt de gebruiker van dit platform één notificatie per dag op een variabel tijdstip, waarna hij of zij binnen twee minuten een foto van zichzelf moet maken. Natuurlijk komen de meldingen ook binnen als je aan het rijden bent. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be