Oldtimers

Oldtimer klaarmaken voor de lente: wat moet je weten?

Na een paar maanden overwinteren is de verleiding groot om je oldtimer weer uit de garage te halen. Maar voordat je op pad gaat, moet je zeker een paar dingen controleren om zorgeloos te kunnen rijden.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 31/03/2022 | Leestijd: 4 min

Het is elk jaar hetzelfde liedje: oldtimers worden voor de winter in de garage gestald en komen in het voorjaar weer naar buiten. Toch moeten na deze overwinteringsperiode enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden. Hier zijn enkele tips waarmee je zonder angst op pad kan gaan na een paar controles die slechts een paar minuten kosten.

Dit lijkt misschien logisch, maar het is zeer belangrijk om alle vloeistofniveaus van je klassieke wagen te controleren, omdat de afdichtingen kunnen lijden door inactiviteit, wat lekken kan veroorzaken. Het is ook de gelegenheid bij uitstek om het periodiek onderhoud uit te voeren: het begin van het seizoen is meestal het juiste moment voor een olieverversing of een smering op oudere voertuigen, die ook een speciale zorg van de aandrijving vereisen.

Advertentie – lees hieronder verder

Een ander punt om te controleren is de bandenspanning die wellicht veel te laag staat als de auto lange tijd niet heeft gereden. Als het rubber te droog of gebarsten is, aarzel dan niet om de banden te vervangen omwille van veiligheidsoverwegingen.

oldtimer banden pneus

Lenteschoonmaak

Het einde van de winterstop is ook het ideale moment om je auto volledig te wassen, omdat hij waarschijnlijk onder het stof zit. Geef hierbij de voorkeur aan een handmatige reiniging met behulp van een tuinslang, eerder dan een hogedrukreiniger, die soms te agressief is.

Is de wagen uitgerust met chroom, verzorg hem dan meteen met een pasta om de oorspronkelijke glans terug te krijgen. Pas echter op dat je geen doek gebruikt dat schuurt en krassen kan maken.

Tot slot vraagt het interieur ook de nodige aandacht: het stofzuigen van de tapijten is geen overbodige luxe, net als het afstoffen van de kunststof elementen aan boord, evenals het schoonmaken van de ramen binnenin.

oldtimer interieur

Als je een lederen bekleding hebt, is het raadzaam om de stoelen te voeden met een geschikte product dat gemakkelijk te vinden is in speciaalzaken. Je kan ook de kleuren en het uitzicht van de bekleding opfrissen met een reconditioner. Maar opgelet, want de werking is soms niet wat het moet zijn. Voer daarom eerst een test uit op een onderdeel dat niet erg zichtbaar is.

Papieren nog geldig?

De eerste rit van je oldtimer is ook een gelegenheid om te controleren of de papieren nog geldig zijn: controleer of de auto correct is verzekerd en het verzekeringsbewijs in het handschoenenkastje zit. Als je voertuig meer dan 30 jaar oud is maar minder dan 50 jaar oud en het is geregistreerd op een O-nummerplaat, dan moet je elke 2 jaar naar de technische keuring.

Het is dus essentieel om de papieren te controleren om er zeker van te zijn dat je in orde bent. Na al deze voorzorgsmaatregelen kan je weer volop genieten van je classic car tijdens de zomermaanden…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie