In de afgelopen maanden is het economische herstel na Covid aanzienlijk belemmerd door verstoringen van de aanvoer, maar ook door het zeer strikte coronavirusbeleid van China. Dit zero-covid beleid is zojuist door de Chinese autoriteiten verlaten, hetgeen ongetwijfeld tot een groot economisch herstel zal leiden.
Zo voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) nu dat de vraag naar olie in 2023 alle records zal doorbreken, een scenario dat volledig tegenovergesteld is aan dat van 2022, toen de vraag zowel vanuit industrieel oogpunt als door zeer zachte temperaturen verder daalde. Onderaan de golf verminderden de OESO-landen hun vraag met 900.000 vaten per dag.
Record in 2023
In 2023 daarentegen verwacht het IEA dat de wereldwijde vraag met 1,9 miljoen vaten per dag zal stijgen, wat zou moeten leiden tot een vraag van 101,7 miljoen, een historisch record. Het internationale orgaan verklaart deze piek door de opheffing van de beperkingen in China. Wat de vraag naar olie betreft, “zullen de timing en het tempo van het herstel van China in 2023 de doorslag geven bij de groei van het BBP en de vraag naar olie”, aldus het IEA in zijn olierapport van januari 2023.
Advertentie – lees hieronder verder
Volgens het IEA “zal China bijna de helft van deze wereldwijde vraaggroei voor zijn rekening nemen, hoewel de vorm en snelheid van zijn heropening onzeker blijven”. Deze stijging van de vraag naar olie doet uiteraard de vraag naar het aanbod groeien, aangezien Rusland zijn export natuurlijk heeft verminderd als gevolg van de economische sancties die het heeft getroffen na de oorlog in Oekraïne. Volgens het IEA had het grootste land ter wereld zijn productie met 200.000 vaten per dag moeten verlagen, alleen al vanwege het plafond voor de prijs van over zee vervoerde ruwe olie (60 dollar per vat).
Wordt ons aanbod bedreigd?
Zal deze situatie de prijzen van zwart goud weer doen stijgen? Of bedreigt het onze voorziening? Volgens de Belgische oliefederatie Energia is er geen reden tot bezorgdheid, omdat we een periode van achteruitgang achter de rug hebben. De stijging van de vraag zou dus moeten leiden tot een nieuw evenwicht. Volgens Energia zijn de voorraden ook vol en zijn de leveringsbronnen gediversifieerd om de 25 tot 30% Russische olie-invoer te compenseren. Dit alles mag niet leiden tot een nieuwe prijsexplosie. Laten we hopen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be