DS werd exact tien jaar geleden opgericht, maar verkeert in moeilijkheden. In 2024 daalde de verkoop met 22,9%. Het merk draait met verlies. Hoog tijd dus voor actie. En wat doe je dan beter dan je bestverkochte model grondig verbeteren? De DS 4 krijgt daarom een nieuwe naam én een nieuw gezicht. Voortaan heet hij N°4, in lijn met de strategie achter de toekomstige SUV N°8, en krijgt hij een veel uitgesprokener design. De facelift markeert een belangrijke stilistische wending, bedoeld om meer karakter te geven in een felbevochten segment dat gedomineerd wordt door de Audi A3, BMW 1 Reeks en Mercedes A-Klasse.

De voorkant werd grondig aangepakt: een hertekende motorkap prijkt boven een zwarte grille met metalen accenten, doorkruist door een led-strip. Die sluit aan op het verlichte DS-logo, het centrale element van een nieuwe lichtsignatuur die ook op andere modellen zal verschijnen. De topversies krijgen bovendien meesturende Matrix LED-koplampen. Achteraan zijn de lichten voortaan verbonden via een glanzend zwarte strook, met voluit het opschrift ‘DS Automobiles’ onder de achterruit.
Moderner interieur, maar…
Binnenin zijn de aanpassingen subtieler. DS kiest eerder voor verfijning dan revolutie. Het digitale instrumentenpaneel is nu 10,25 duim groot en beter leesbaar. Dat wordt combineert met een head-updisplay. Het centrale aanraakscherm meet 10 duim en wordt voortaan het enige bedieningspunt, want het kleine extra schermpje in de middenconsole verdwijnt. Die nieuwe indeling krijgt een herwerkte en versimpelde software (wat waarschijnlijk een goede zaak is), geconnecteerde navigatie, spraakbediening met ChatGPT en een routeplanner specifiek voor elektrische modellen. Deze diensten zijn drie jaar inbegrepen, daarna zijn ze betalend.
Advertentie – lees hieronder verder

De interieurafwerking blijft trouw aan de hoge DS-normen: nobele materialen, zacht aanvoelende kunststoffen, inleg van echt hout en een lederen bekleding geïnspireerd op luxehorlogebandjes. Comfort blijft uiteraard een prioriteit voor dit model, maar aangezien het om een facelift gaat, verandert de binnenruimte niet en die behoort nog altijd niet tot de ruimste in zijn segment.
Van mild hybrid tot volledig elektrisch
Qua motorisaties speelt DS op meerdere fronten. De BlueHDi 130-diesel blijft behouden, al zal die pas enkele maanden later beschikbaar zijn. De 1.2 PureTech met 145 pk (DS N°4 Hybride) krijgt een volledige hybridisatie à la Toyota, dankzij een elektromotor van 28 pk die geïntegreerd is in de transmissie met dubbele koppeling. Resultaat: je kunt af en toe elektrisch rijden, tot zelfs 50% van de tijd in stadsverkeer.
Het aanbod groeit verder met een plug-inhybride van 225 pk, met een batterij van 14,6 kWh die een rijbereik van 81 km biedt in de gemengde WLTP-cyclus. Opladen gebeurt standaard met een boordlader van slechts 3,7 kW. Het is dus aan te raden om de 7,4 kW-optie aan te vinken.

Maar de grootste nieuwigheid is de komst van een volledig elektrische versie. De N°4 E-Tense, gebouwd op het EMP2-platform, krijgt een elektromotor van 210 pk gevoed door een batterij van 57,5 kWh. Het WLTP-rijbereik bedraagt 450 km. Deze versie heeft een boordlader van 11 kW en ondersteunt snelladen tot 120 kW met gelijkstroom. Er zijn tal van rijhulpsystemen en specifieke functies voor elektrisch rijden: meervoudige energierecuperatie, voorverwarming van de batterij, een intelligente routeplanner en binnenkort ook V2L (Vehicle-to-Load) om externe toestellen van stroom te voorzien
Qua uitrusting profiteren de topversies van een semiautonoom rijhulpsysteem van niveau 2, dat automatisch van rijstrook wisselt en voorbijsteekt, én van een adaptieve vering met elektronische regeling. Eén mysterie houdt DS nog achter: de prijzen van deze vernieuwde N°4 zijn nog niet bekend. Wordt vervolgd.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be