Energie

Jaarlijkse energiekosten zakken naar 4.800 euro voor gezinnen

Volgens energieregulator CREG hebben de dalende prijzen voor gas en elektriciteit van de jongste weken een positieve impact op het energiebudget van de gezinnen. Als de daling blijft duren, zou een jaar verwarmen en verlichten nog 4.800 euro kosten in plaats van 7.500 euro.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 dec. 2022 | Leestijd: 4 min

De stijgende energieprijzen deze zomer deden het ergste vrezen voor deze winter. De afgelopen maanden leek het erop dat de kosten voor gas en elektriciteit zouden uitmonden in een jaarfactuur van minstens 7.500 euro voor de gezinnen. En dat was dan nog zonder rekening te houden met de prijsverhogingen van brandstoffen aan de pomp, die ook de kostenpost ‘verplaatsingen’ deed exploderen.

Sindsdien is een prijsdaling ingezet. Die bedraagt ​​ongeveer 20 procent volgens de energieregulator (CREG), die nu ook uitgaat van een gemiddelde jaarlijkse energiefactuur van 4.800 euro in plaats van de geschatte 6.000 euro in oktober en de 7.500 euro die drie tot vier maanden geleden werd verwacht.

Advertentie – lees hieronder verder

Gaz-01

Verklaring

Deze prijsdaling valt te verklaren door de lagere prijs per MWh op de markten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor gas, dat nu zo’n 135 euro/MWh kost in plaats van 340 euro afgelopen zomer. Dit is natuurlijk veel beter, al brengt de huidige prijs ons nog niet terug naar de situatie van januari 2022, toen de prijs rond 80 euro/MWh schommelde. Voor elektriciteit ligt de prijs nu rond 400 euro/MWh, wat ook een daling betekent tegenover deze zomer (600 euro), maar een aanzienlijke stijging als je vergelijkt met de prijs van januari 2022 (100 euro/MWh).

Zal dit blijven duren? Niets is zeker, want de dynamiek van de markt is helemaal veranderd. Voor gas moet je bijvoorbeeld rekening houden met sterkere schommelingen door de oorlog in Oekraïne, terwijl de gasprijs vroeger juist heel stabiel was. In de media is ook vaak bericht over de voorraden die volledig aangevuld zijn, wat helpt om de markten te kalmeren. Dit gezegd zijnde, is het best mogelijk dat een verdere stijging optreedt als we een strengere winter krijgen dan normaal. De volle voorraden vertegenwoordigen maar 6 procent van het jaarverbruik, wat natuurlijk heel weinig is. Bovendien duikt door de versoepeling van de nultolerantie voor covid in China ook het spookbeeld op van een sterk economisch herstel, dat de prijzen wellicht omhoogstuwt. En als dit midden in de winter gebeurt, zal dit duidelijk financiële gevolgen hebben.

fuel

Onzekerheid blijft

De komende maanden en jaren zal de onzekerheid en schommeling van de energieprijzen blijven duren. Dit komt omdat Europa fors zal moeten investeren in de bouw van terminals voor vloeibaar gas, ter vervanging van de gaspijpleidingen uit Rusland die goed waren voor 50 procent van onze bevoorrading (in Europa). Dit vergt allemaal tijd, zeker omdat ook de ontplooiing van nieuwe alternatieve energiebronnen zoals methaan uit organisch afval nog meerdere jaren nodig heeft. We moeten dus profiteren van de huidige daling, want die blijft wellicht niet duren. Meer dan ooit zal de consument zuinig moeten zijn, gedurende meerdere jaren.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon