Energiefactuur van 7500 euro voor Belgische gezinnen?

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. En het is nog niet voorbij. Sommigen voorspellen dat de energierekening van huishoudens vanaf 2023 kan oplopen tot 7.500 euro per jaar.

Gepubliceerd op 23 augustus 2022
Leestijd : 3 min

Deel

Energiefactuur van 7500 euro voor Belgische gezinnen?

Op het vlak van energie lijkt de situatie niet te verbeteren, hoewel er in de zomerperiode traditioneel minder vraag is (vooral naar gas en elektriciteit). De onzekerheden op internationaal niveau (de oorlog in Oekraïne en de dreiging in Taiwan) én de erg onzekere economische vooruitzichten (de Chinese economie stokt weer) zijn niet van die aard om de markten te kalmeren. De prijzen van gas en elektriciteit hebben de jongste weken opnieuw een piek bereikt.

Volgens meerdere analisten is de situatie echter nog lang niet op zijn hoogtepunt. Damien Ernst, een professor van de Universiteit van Luik gespecialiseerd in energie, legt in La Libre Belgique uit dat de maandelijkse energierekening van de Belgische huishoudens binnenkort de huurprijs zou benaderen.

Tot 7.500 euro per jaar

Twee weken geleden voorspelde Damien Ernst een jaarlijkse energiefactuur van 6.500 euro. Nu geeft hij toe dat het wellicht nog meer wordt, want de prijs per MWh gas is bijvoorbeeld nog gestegen. Die schommelt nu rond 240 euro/MWh, wat voor een huishouden met vier personen en een gemiddeld verbruik uitkomt op een factuur van 5.000 euro per jaar als je ook rekening houdt met de netkosten (gebaseerd op een verbruik van 17,5 MWh per jaar). Aardgas dient vooral om huizen te verwarmen. De kosten liggen iets lager als op stookolie verwarmt, rekening houdend met de huidige prijs (1,2 euro/liter): een factuur van bijna 4.000 euro voor een verbruik van 3.000 liter per jaar.

Natuurlijk moet je nog het elektriciteitsverbruik optellen bij die bedragen. En ook daar rijzen de prijzen de pan uit. Een MWh kost nu 450 euro. Met een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh bedraagt de factuur dus ongeveer 2.500 euro als je rekening houdt met de netkosten, de belastingen, de herbalanceringskosten en de marge van de leverancier.

Advertentie – lees hieronder verder

power-lines-532720_1920

Reken maar uit: wie gas en elektriciteit verbruikt, eindigt bij een bedrag van 7.500 euro en wie met stookolie verwarmt, krijgt een factuur van 6.500 euro. Dat is respectievelijk 625 of 540 euro per maand. Voor veel consumenten is dit simpelweg ondraaglijk.

Voorschotten verhogen

Om een zeer onaangename verrassing te voorkomen – en voor velen het risico om in de schulden te belanden – is het raadzaam om de voorschotten te verhogen die je momenteel betaalt. De situatie lijkt er namelijk niet op te verbeteren. Europese landen proberen met alle middelen hun reserves aan te vullen voor de winter en Rusland blijft de leveringen verminderen of onderbreken. In deze context is het niet verwonderlijk dat steeds meer consumenten een afbetalingsplan aanvragen bij energieleveranciers. En het hoeft ook niet te verbazen dat mensen er alles aan doen om te besparen. In de eerste vier maanden van 2022 daalde het gasverbruik van de Belgische huishoudens met 17 procent, wat aanzienlijk is.

Niets is zeker, maar verschillende modellen voorspellen momenteel dat de prijzen op hetzelfde hoge niveau blijven in 2023, wellicht rond 440 euro/MWh voor elektriciteit en 210 euro/MWh voor gas. Zo zou de rekening uitkomen op ongeveer 7.000 euro voor wie op gas verwarmt en rond 6.000 euro voor wie stookolie heeft gekozen. De situatie wordt dus onhoudbaar, wetende dat de btw op energieproducten eerder al verlaagd werd tot 6 procent.

De overheid zal dus bijkomende maatregelen moeten nemen, ook al is de bewegingsruimte beperkt. Dit is noodzakelijk om de consument te beschermen, betalingsachterstanden te voorkomen en een groot deel van de bevolking niet in armoede te storten. Voor velen zou het namelijk lastig worden om die situatie nog om te keren, zeker aangezien de prijs van een liter benzine of diesel nog altijd rond de 2 euro draait.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.865 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Belastingen
Brandstoffen: Europa maakt benzine en diesel duurder vanaf 2027

Vanaf 2027 zullen Europese automobilisten de prijs van een volle tank brandstof zien stijgen door een nieuwe CO2-belasting opgelegd door de Europese Unie. Dit quotasysteem, bekend als ETS2, moet het gebruik van voertuigen met verbrandingsmotoren ontmoedigen door automobilisten in de portemonnee te raken.

14 oktober 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.865 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.