Te luide muziek in de auto: deze sancties riskeer je

Sommige automobilisten durven de volumeknop van de radio in hun wagen wel eens bijzonder ver opendraaien. Maar mag dat eigenlijk wel of zijn er daar beperkingen aan? En wat riskeer je als je te luide muziek speelt in je auto?

Gepubliceerd op 18 februari 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Te luide muziek in de auto: deze sancties riskeer je

Wegcode

In de wegcode staat er geen specifieke bepaling over hoe luid de muziek in je wagen precies mag staan. Wel zegt de wet dat elke bestuurder in staat moet zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten. Bovendien moet hij steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig (of zijn dier, zoals een paard) goed in de hand hebben.

Staat de radio in je auto (veel) te luid dan zou er sprake kunnen zijn van een inbreuk op deze regel. Je riskeert in dat geval een PV. Aangezien het om een overtreding van de tweede graad gaat, bedraagt de boete die je kan worden opgelegd 116 euro.

Geluidsoverlast

tuning-modern-car-with-extreme-powerful-audio-system-subwoofer-bass-tuning-amplifier-with-cooling-system

Advertentie – lees hieronder verder

De bestuurder van de wagen kan verweten worden de regels rond geluidsoverlast te schenden. Die staan vermeld in het politiereglement van de gemeente waar je je op het moment dat het volume te luid in bevindt. Je riskeert in dat geval een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

Inbeslagname

Nog een risico dat je loopt als je overdreven luide muziek speelt, is een tijdelijke inbeslagname van je auto. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gent. Daar voorziet het politiereglement dat motorvoertuigen die geluidsoverlast veroorzaken bestuurlijk in beslag genomen mogen worden genomen als preventieve politiemaatregel en dit voor een minimale termijn van 72 uren (of zolang dit met het oog op de openbare rust vereist is).

Anti-geluidsradars?

In Frankrijk wordt momenteel geëxperimenteerd met zogenaamde anti-geluidsradars die ANPR-camera’s bevatten. De kans bestaat dat zulke toestellen binnen afzienbare tijd ook in België zullen opduiken.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
50.839 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Verkeersveiligheid
Wat je wel en niet mag doen met dashcambeelden

Dashcams winnen snel aan populariteit onder automobilisten. In België gebruikt zo’n 12% tot 15% dagelijks er een om zich te beschermen bij pech of om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeval. Maar is het toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?

28 november 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.839 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.