Nieuwe modellen

Porsche lanceert stadswagen van 60 pk

In deze tijd van chip- en grondstofschaarste hebben tal van premium automerken besloten om hun goedkoopste modellen te schrappen, simpelweg omdat duurdere exemplaren met meer winst kunnen worden verkocht. Porsche doet exact het omgekeerde en gooit zich in de vijver der budgetvriendelijke stadswagens, die alsmaar kleiner wordt.

Geschreven door A.P. Vis | 01/04/2022

Het nieuws dat Audi de A1 en de Q2 SUV uit zijn aanbod schrapt, viel nog niet zo lang geleden in als een bom. Bovendien heeft ook Jaguar laten weten zich voortaan op rijker cliënteel te zullen richten. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt al enige tijd aangekondigd dat low-budgetmodellen geen lang leven meer beschoren is. ‘Een gat in de markt’, moeten ze bij Porsche gedacht hebben.

De binnenkort gepresenteerde stadswagen van Porsche is voorlopig nog naamloos, maar we weten wel al dat hij wordt aangedreven door een klein 900 cc blokje dat amper 60 pk ontwikkelt. Die motor komt achteraan te liggen, net zoals in een 911 (of de huidige Renault Twingo, zoals je wil). Van zitplaatsen zijn er vier, al wordt het in realiteit een 2+2.

Advertentie

Porsche-van-het-volk

Meer nog dat de 924 van weleer, die door een Audi-viercilinder in beweging werd gebracht, moet dit de Porsche-van-het-volk worden. Het exclusieve Duitse merk reikt hiermee de hand aan iedereen die altijd al van een Porsche heeft gedroomd, maar geen van de – mag gezegd –  peperdure modellen kan betalen.

Bodemprijs, maar de prestaties zijn ernaar

De kleinste Porsche ooit zal weliswaar licht en wendbaar zijn, maar verwacht er geen spectaculaire prestaties van. De sprint van 0-100 km/u zou een tergend trage 15 seconden in beslag nemen en de topsnelheid wordt beperkt tot 120 km/u. In een iets later stadium zal de fabrikant uit Stuttgart ook een ‘Turbo‘ (100 pk) en een elektrische variant van de stadswagen op de markt brengen. Die laatste belooft 220 km autonomie en zou het snelst optrekken van allemaal (8 seconden!).

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook