BMW heeft de details onthuld van zijn gamechanger voor elektrische auto’s, de zogenaamde Neue Klasse, en de cijfers zijn indrukwekkend. Met de introductie van de zesde generatie eDrive-technologie maakt de Duitse autobouwer een grote sprong voorwaarts op het gebied van efficiëntie en rijbereik. Sommige modellen binnen de nieuwe reeks zullen tot 900 kilometer kunnen afleggen op een volle batterij, een prestatie die hen naar de top van de markt katapulteert.
De technologie achter deze indrukwekkende actieradius is gebaseerd op een 800-voltarchitectuur en nieuwe cilindrische batterijcellen die tot 20 procent meer energiedichtheid hebben dan de huidige prismatische cellen. Dankzij deze innovaties kunnen BMW-rijders straks in slechts tien minuten tot 300 kilometer aan rijbereik bijladen aan een snellaadstation. Dit moet de doorbraak van elektrische mobiliteit verder versnellen en BMW een nog groter concurrentievoordeel geven op een steeds drukkere EV-markt.

Kapers op de kust
Maar er zijn kapers op de kust. Uit overbekende hoek. Mercedes begon op hetzelfde moment als BMW’s aankondiging met het testen van een vastestofbatterij in zijn elektrische slagschip EQS en heeft foto’s van het testwerk verspreid. Totnogtoe hebben constructeurs alleen info vrijgegeven over het opstarten van proefproductielijnen voor deze batterijtechnologie - uitgezonderd enkele Chinese merken -, maar Mercedes heeft de heilige graal dus al in een productiemodel gepropt. Bij wijze van prototypetest weliswaar.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat blijkt? Door toedoen van de solid-statetechnologie, en met wat hulp van het Formule 1-departement, slaagt de EQS erin om het rijbereik van het huidige reekshoofd, de EQS 450+, met 25% te verbeteren. Het prototype tilt de afstand op een volle lading zo van 802 kilometer naar meer dan 1.000 kilometer. Dat is dus nog eens 100 kilometer beter dan de al opzienbarende prestatie van BMW’s Neue Klasse. En het is een opsteker die de EQS ook zal kunnen gebruiken, want als een warm broodje verkoopt het model niet meer.
De kaarten liggen voorlopig dus het gunstigst voor Mercedes, dat voorlopig het langste rijbereik kan voorleggen. Maar nuance is op zijn plaats. Mercedes geeft nog geen timing voor het vermarkten van de technologie. Het laat wel weten dat het zijn aparte naamtak voor elektrische auto’s afzaagt. Met andere woorden, als de EQS met vastestofbatterij er komt, zal hij wellicht S-Klasse heten.

Eerst iX3
Voor BMW, dat in elektrische verkoop in Europa al Tesla is gepasseerd, is dat benijdenswaardige rijbereik bijna werkelijkheid. De eerste auto’s met Neue Klasse-badge zullen later dit jaar verschijnen, te beginnen met de BMW iX3. Kort daarna volgt een i3-sedan, die op het hart van de markt mikt als elektrische 3 Reeks. Tegen 2028 wil BMW minstens vier nieuwe modellen lanceren op basis van deze technologie, waaronder ook elektrische M-modellen. De sportieve versies zullen gebruikmaken van het innovatieve ‘Heart of Joy’-besturingssysteem, een geavanceerde centrale computer die rijfuncties zoals remmen, energie-recuperatie en sturen naadloos integreert.
De ontwikkeling speelt zich grotendeels af in BMW’s productiefaciliteiten in Duitsland, met name in Landshut en Parsdorf. Daar werkt de autobouwer samen met academische instellingen om nieuwe batterijtechnieken te testen, ze op kleine schaal te produceren maar ook innovaties in productie en recyclage te onderzoeken. Vergeet vooral ook niet dat het merk uit München net zo goed mikt op vastestofchemie via zijn samenwerking met Solid Power. Beide werken aan een testvoertuig dat zich later dit jaar gaat meten met de EQS van Mercedes. Een productieversie komt er niet voor het einde van het decennium, laat BMW weten.
Zijn de Duitsers zo op weg terrein van de Chinezen terug te winnen? Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Sinds vorig jaar rijdt in China de Onvo L60 rond: een compacte SUV met een rijbereik van 1.000 kilometer. Maar daarvoor vertrouwt het model wel op een knaap van een batterij van 150 kWh.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be