Wat ooit het symbool was van de logge, sobere DDR-mobiliteit, krijgt een bijna-hightech reïncarnatie. Rusland gaat nog steeds gebukt onder Westers sancties, en moet toezien hoe de Chinese automerken de verkooptabellen domineren.
Dat zint het overheidsapparaat, dat liever in de achteruitkijkspiegel dan door de voorruit blikt, maar half. Bovendien zou het Kremlin haar imago van gas- en oliestaat van zich willen afschudden. Vanuit groene propaganda is een batterij-aangedreven Trabant dan ook een goede zaak. Voor toegang tot laadinfrastructuur zullen de Russen vooralsnog hun broodrooster uit het stopcontact moeten halen - of een generator op gang trekken - want veel laadpalen telt het land nog niet.

Retro met een twist
Het ontwerp van de nieuwe e-Trabant blijft trouw aan de vierkante contouren van het origineel, met zijn kenmerkende ronde kijkertjes en lijnen zo strak als een communistisch bolwerk. Maar onder de motorkap is alles anders. Slim gevonden: het knoestige tweetaktmotortje is vervangen door gehalveerde second-lifebatterijen - vermoedelijk rond 45 kWh - van fabrikant CATL en een refurbished elektromotor op de achterwielen, waarvan het vermogen in nevelen gehuld blijft.
Advertentie – lees hieronder verder
Het Chinese baxster voor de bedlegerige nationale auto-industrie doorknippen, blijkt dusnog iets té lastig. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Industrie voegde eraan toe: “We laten zien dat we ook zonder het Westen innovatie van eigen bodem kunnen brengen en bovendien is second-life duurzamer.” Het autootje zou daarmee een rijbereik van zo’n 150 kilometer halen. Alle begin is moeilijk. En goed nieuws voor wie meer wil: onder de naam Trabant Trojka wordt ook een range-extenderversie overwogen.
Binnenin zal het retrodesign uiteraard worden opgefleurd met moderne snufjes, zoals een digitaal dashboard (met MS-DOS-compatibiliteit) en een ingebouwde spraak- en luisterassistent. Vanwege de handelsboycot zal smartphoneconnectiviteit enkel mogelijk zijn met mobieltjes van Chinese makelij.
“De e-Trabant is niet zomaar een nostalgische gimmick,” zegt Pjotr Rybak, hoofdontwerper bij Moskvitch Electric, het bedrijf dat het project trekt. “We mikken op jonge stedelingen die bewust willen kiezen voor een betaalbare, eenvoudige elektrische wagen die niet voorbij de buitengrenzen geraakt. Het is onze tegenzet voor de Tesla-generatie.”

Ook buiten Rusland?
Voor de productie is het oog gevallen op de ex-Renaultfabriek nabij Moskou die AvtoVAz in de schoot geworpen kreeg toen de Franse constructeur het voor bezien hield. Volgens de Russische overheid kan de e-Trabant vanaf eind 2030 op de markt verschijnen, eerst op eigen grondgebied natuurlijk - volgens een vijfjarenplan. Maar het Kremlin droomt ook van bevriende landen zoals Servië en Hongarije, waar nog steeds een zekere affectie voor het model leeft.
Ondanks hun isolement lijken de Russen goed begrepen te hebben dat de vraag naar elektrische budgetmodellen de weg naar de toekomst uitstippelt, nu Westerse merken als Renault en Volkswagen met hun eigen instappers komen. Maar over het finale prijskaartje tast iedereen nog in het duister. Ten slotte nog een opvallend designdetail: de koffer opent als de laadklep van een pick-up. “Ideaal als zitbank voor de hobbyvissers die talrijk vertegenwoordigd zijn onder de doelgroep”, aldus nog het officiële communiqué.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be