Verkeersveiligheid

Druggebruik achter het stuur explosief gestegen

Het aantal weggebruikers dat gecontroleerd wordt en positief test op drugs, is explosief toegenomen tussen 2019 en 2020. De stijging bedroeg 12 procent. Zijn drugs een nieuwe plaag op onze wegen? 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 02/04/2022 | Leestijd: 1 min

Volgens Touring is het aantal bestuurders dat betrapt werd op rijden onder invloed van drugs met 12 procent gestegen tussen 2019 en 2020. Een serieuze toename dus, maar die valt gemakkelijk te verklaren. Sinds 2019 is er namelijk geen bloedafname meer nodig om druggebruik op te sporen, een simpele speekseltest volstaat.

Hierdoor kan de politie de direct controles uitvoeren, terwijl vroeger uiteraard de aanwezigheid van een arts noodzakelijk was. De speekseltest kan verschillende soorten drugs detecteren, zoals cannabis, speed en alcohol, maar ook amfetaminen, ecstasy, heroïne en cocaïne.

Advertentie – lees hieronder verder

Zorgwekkende situatie

drugs

Ook al worden drugs nu waarschijnlijk beter gedetecteerd, toch blijft het fenomeen zeer zorgwekkend. De stijging van het aantal gevallen met 12 procent (9.736 gevallen in 2019 met de speekseltest vanaf de lente en 10.912 gevallen in 2020) vond plaats in het jaar van de pandemie. Toen waren er strikte lockdowns waarbij het verboden was om te rijden.

Het aantal personen dat onder invloed van drugs rijdt, blijft voortdurend toenemen. Dat werd vorig jaar nogmaals bevestigd. In de eerste helft van 2021 werden maar liefst 7.470 gevallen vastgesteld, wat het totale aantal gevallen voor 2021 op bijna 15.000 zou brengen (of zelfs meer).

Al tien jaar

Op het terrein zien de autoriteiten deze stijgende trend al tien jaar. Het lijkt er volgens Touring op dat er een verschuiving plaatsvindt in het type consumptie: terwijl ouderen vaker alcohol consumeren, richten jongeren zich meer op drugs. 30 procent van de inbreuken wordt gepleegd door de leeftijdsgroep 25-29 jaar en 94 procent van de daders is een man. Ook moet worden opgemerkt dat de controles (en dus de betrappingen) vaak tijdens een weekendnacht gebeuren (25 procent).

Drugs verhogen het aantal ongevallen en hun ernst. Het grote verschil met alcohol is dat de effecten van drugs sterk kunnen verschillen van middel tot middel. Zo blijkt speed gevaarlijker dan cocaïne. En natuurlijk is het risico nog groter als je verschillende stoffen mengt, bijvoorbeeld drugs en alcohol, wat helaas vrij vaak voorkomt. Terwijl de preventie en sensibilisering voor alcohol wellicht goed ontwikkeld zijn (vooral door de BOB-campagnes), is dit voor drugs minder het geval. Jongeren moeten daarom meer bewust gemaakt worden van de echte effecten van drugs en de risico’s die eraan verbonden zijn.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie