Verkeersveiligheid

Extra middelen in strijd tegen drugs achter het stuur

Omdat het aantal ongevallen door druggebruik toeneemt, krijgt de politie bijkomende en effectievere middelen om daders te betrappen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22/04/2022 | Leestijd: 1 min

Het is geen geheim: het druggebruik tijdens het autorijden is de afgelopen jaren gestegen. Volgens de jongste cijfers van Touring is het aantal gevallen van rijden onder invloed van drugs met 12 procent toegenomen tussen 2019 en 2020. Een significante stijging dus. Dat de politie beschikt over nieuwe opsporingsmiddelen en dus efficiënter en sneller kan controleren, is een deel van de verklaring.

De minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), heeft het probleem ook opgemerkt en geeft aan dat 913 ongevallen in 2020 te wijten waren aan een bestuurder die drugs had gebruikt, terwijl dit cijfer 889 bedroeg in 2019 en 685 in 2018.

Advertentie – lees hieronder verder

100.000 testen

drugs

Tot voor kort moest de politie een arts oproepen voor een drugstest. Maar dat is niet langer nodig, want sinds de speekseltests verloopt de procedure aanzienlijk vlotter. De minister van Justitie heeft nu budget vrijgemaakt om deze plaag te bestrijden. Vanaf dit jaar worden 100.000 van de bewuste speekseltesten ter beschikking gesteld van de politie, een verdubbeling ten opzichte van 2021 en zelfs een verdrievoudiging tegenover 2020.

“We willen de pakkans voor bestuurders die rijden onder invloed van drugs fors verhogen”, luidt het standpunt van Vincent Van Quickenborne. Dat moet tegelijk zorgen voor minder verkeersslachtoffers.

Stijgend fenomeen

Volgens de minister van Justitie tonen alle prognoses dat de trend van druggebruik tijdens het rijden nog zal toenemen en dat wil hij niet zomaar laten gebeuren. In de eerste helft van 2021 werden 547 ongevallen (waarvan 6 dodelijke) geregistreerd waarbij gereden werd onder invloed. We zijn dus op weg om het record van de voorgaande jaren opnieuw te breken.

De strijd tegen het rijden onder invloed lijkt een van de prioriteiten van de regering, die alles in het werk wil stellen om deze praktijk te stoppen. Uit een enquête van VIAS (bij 6.000 ondervraagden) bleek onlangs nog dat druggebruik tijdens het rijden vooral bij mannen voorvalt. Naargelang de regio, gaat het om 19 tot 32 procent van de jonge bestuurders.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie