Verkeersveiligheid

Nieuwe wet die onder andere smartphone-gebruik in de auto beperkt

De Kamer heeft zopas een wet goedgekeurd die het gebruik van smartphones en andere elektronische apparatuur tijdens het rijden beperkt, met hogere boetes als gevolg.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 14/01/2022 | Leestijd: 2 min

“De regels moesten veranderen”, aldus de initiatiefnemers Jef Van den Bergh (CD&V en Joris Vandenbroucke (Vooruit) die het wetsvoorstel hadden ingediend, dat eerder al door de mobiliteitscommissie was goedgekeurd. “Ze stammen nog uit de tijd dat iedereen met een Nokia 3310 rondliep”.

De nieuwe wet heeft betrekking op alle mobiele toestellen met een scherm, en dus ook naar tablets en e-readers. Volgens de vorige wetgeving was het al verboden om deze in de hand te houden tijdens het tijden, al stond er niets in over het laten rusten van bijvoorbeeld je smartphone op de schoot of op de centrale console, bijvoorbeeld om hem als GPS in te zetten.

Advertentie – lees hieronder verder

Zulke toestellen mogen dus niet meer op de knieën liggen, noch op de passagiersstoel, op het dashboard enzovoort. Het enige wat wel mag, is ze in een daarvoor ontwikkelde houder vastzetten.

smartphone

Duurdere boetes 

Naast de strengere regels worden ook de boetes duurder. Ongeoorloofd gebruik van een smartphone (enz.) tijdens het rijden zal vanaf begin maart 2022 bestraft worden met een boete van 174 euro, in plaats van 116 euro. Het gaat om overtredingen van de derde graad.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie