Nieuwe wet die onder andere smartphone-gebruik in de auto beperkt

De Kamer heeft zopas een wet goedgekeurd die het gebruik van smartphones en andere elektronische apparatuur tijdens het rijden beperkt, met hogere boetes als gevolg.

Gepubliceerd op 14 januari 2022
Leestijd : 1 min

Deel

Nieuwe wet die onder andere smartphone-gebruik in de auto beperkt

“De regels moesten veranderen”, aldus de initiatiefnemers Jef Van den Bergh (CD&V en Joris Vandenbroucke (Vooruit) die het wetsvoorstel hadden ingediend, dat eerder al door de mobiliteitscommissie was goedgekeurd. “Ze stammen nog uit de tijd dat iedereen met een Nokia 3310 rondliep”.

De nieuwe wet heeft betrekking op alle mobiele toestellen met een scherm, en dus ook naar tablets en e-readers. Volgens de vorige wetgeving was het al verboden om deze in de hand te houden tijdens het tijden, al stond er niets in over het laten rusten van bijvoorbeeld je smartphone op de schoot of op de centrale console, bijvoorbeeld om hem als GPS in te zetten.

Zulke toestellen mogen dus niet meer op de knieën liggen, noch op de passagiersstoel, op het dashboard enzovoort. Het enige wat wel mag, is ze in een daarvoor ontwikkelde houder vastzetten.

smartphone-schoot-genoux

Advertentie – lees hieronder verder

Duurdere boetes 

Naast de strengere regels worden ook de boetes duurder. Ongeoorloofd gebruik van een smartphone (enz.) tijdens het rijden zal vanaf begin maart 2022 bestraft worden met een boete van 174 euro, in plaats van 116 euro. Het gaat om overtredingen van de derde graad.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Joris Bosseloo Content & Community Manager / Chief Editor

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.