Rijden onder invloed: beangstigende Belgische cijfers

Elk jaar, in de aanloop naar de feestdagen, gaat de traditionele BOB-campagne van start om mensen te sensibiliseren en te betrappen op rijden onder invloed. Hoewel alcoholcontroles lang niet bij iedereen in goede aarde vallen, kunnen we de schade die drinken en rijden veroorzaakt niet ontkennen. Een overzicht.

Gepubliceerd op 16 december 2021
Leestijd : 3 min

Deel

Rijden onder invloed: beangstigende Belgische cijfers

Elk jaar gebeuren er in België meer dan 4.000 verkeersongevallen waarin alcohol een bepalende factor speelt en die leiden tot doden en/of gewonden (4.146 in 2019). Gemiddeld betekent dit één ongeval elke twee uur.

Bepaalde periodes zijn van nature “bevorderlijker” voor dit soort ongevallen en dan vooral rond kerst en nieuwjaar. Alleen al op nieuwjaarsdag telden we niet minder dan 26 ongevallen met gewonden of doden als gevolg. 1 januari is traditiegetrouw wat we een zwarte dag noemen, veel meer nog dan eerste kerstdag, waarop er gemiddeld “maar” 8 verkeersoden vallen.

Gemiddeld 1,7 g/liter

Een heel pak bestuurders die op nieuwjaarsdag na een ongeval worden gecontroleerd, blazen positief. Het gemiddelde (van álle gecontroleerden) schommelt rond 1,7 g/liter alcohol in het bloed. Dit is erg veel, ook wetende dat het om een gemiddelde gaat en dat er nog steeds mensen niet of heel weinig drinken. Met andere woorden: er zit een groot aantal bestuurders tussen die véél te veel gedronken hebben. Bovendien worden doden niet in deze berekening opgenomen.

Advertentie – lees hieronder verder

Jeugd en drinken

Het is misschien een cliché, maat de leeftijdsgroep die op oudjaar het diepst in het glas kijkt, is die van 25-29 jaar. 8,3% onder hen blaast positief, tegenover 2,3% bij 65-plussers, de minst vertegenwoordigde groep (waarvan sommigen vinden dat ze een bijkomende rijopleiding moeten volgen).

De effecten van alcohol

alcool-volant-alcohol-stuur

Dronken bestuurders zijn niet alleen een gevaar voor anderen maar ook voor zichzelf. De cijfers bewijzen het: 42% van de ongevallen met alcohol in het spel, bevatten geen tweede betrokken partij. In de meeste gevallen gaat het om personen die de controle verliezen of in slaap vallen achter het stuur. Dronken bestuurders reizen in 67% van de gevallen alleen.

Drinken en rijden: 25% doet het

Een enquête van VIAS heeft de omvang van het probleem ‘drinken en rijden‘ in kaart gebracht. Maar liefst 1 op 4 van de respondenten gaf toe zich daar in de afgelopen maand aan te hebben bezondigd.

Een gebrek aan wodca-controles?

Het risico om in België te worden gecontroleerd op rijden onder invloed bedraagt slechts 4 op 1.000, terwijl het risico om te worden geflitst 300 op 1.000 bedraagt. Een groot verschil dat vragen oproept.

VIAS schat ook dat er jaarlijks niet minder dan 110 levens kunnen worden gered door adequate en strengere handhavingsmaatregelen. In 2019 werden er meer dan 51.000 alcoholcontroles uitgevoerd, in 2020 en 2021 veel minder (respectievelijk 31.000 en 15.000), mede als gevolg van de maatregelen omtrent covid. Denk daarbij ook aan de sluiting van bars en restaurants.

Nultolerantie nodig?

VIAS roept op tot nultolerantie wat rijden onder invloed betreft. Men vindt dat de de huidige grens van 0,5 promille, wat neerkomt op 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht, te toegeeflijk is.

Eigenlijk zou je hélemaal niet mogen drinken en rijden, en moet je niet proberen in te schatten hoeveel glazen je mag drinken (of de tijd die je lichaam nodig heeft om de alcohol als het ware te evacueren, wat varieert naargelang je morfologie). Nultolerantie zou 17 levens per jaar redden.

In het federale mobiliteitsplan is echter nog geen sprake van een strengere aanpak van rijden onder invloed.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.