Autopech komt tegenwoordig veel minder vaak voor dan vroeger. Maar je zal het maar meemaken tijdens je jaarlijkse vakantie: in een vreemd land op een pechstrook staan, in de hitte, terwijl je eigenlijk al naast het zwembad aan het aperitief had moeten zitten. Om de situatie niet nog erger te maken, is het goed om aandachtig op te letten wanneer er plots een wegenwachter opduikt.
De Duitse automobilistenclub ADAC, die ook een pechverhelpingsdienst heeft, waarschuwt reizigers dat er malafide wegenwachters op pad zijn die liever met hun handen in je zakken zitten dan onder je motorkap. Deze kleven de geelzwarte sticker van de ADAC op hun voertuig om vertrouwen in te boezemen. Sommige zijn heel precies, en dragen ook een namaakuniform, terwijl andere slordig te werk gaan. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin de oplichters erin slagen om een schrijffout te maken in het vierletterwoord ‘ADAC’, en in de plaats ‘ACDC’ op hun sleepwagen schrijven.
Ze zijn vooral actief in Oost-Europa, met name in populaire vakantielanden als Polen, Hongarije, Slovakije, Kroatië en Slovenië, maar ook in Bulgarije, Servië en Litouwen. De ADAC geeft als geheugensteuntje mee dat zij enkel actief zijn op Duits grondgebied, en daarnaast in Noord-Italië, omdat daar zoveel Duitse vakantiegangers zijn. Erkende buitenlandse partners hebben geen toestemming om het geelzwarte logo te afficheren. Dit is dus iets waarop je kan letten.
Advertentie – lees hieronder verder
Telefoonsignaal verstoren
De valse wegenwachters hebben een wel erg lepe truuk in hun arsenaal. Ze zoeken auto’s en campers uit die onbeheerd op een parking staan en maken deze onklaar. Wanneer de eigenaar er later mee vertrekt, volgen ze die op een veilige afstand, en wanneer die aan de kant staat met ‘pech’, duiken ze plots als helden op om het door hen veroorzaakte probleem te verhelpen. Daarbij vragen ze grote sommen contant geld om de gestrande auto weer aan de praat te krijgen, of hem weg te slepen en achteraf torenhoge herstelkosten aan te rekenen.
In hun voertuig hebben ze een toestel waarmee ze in een straal van enkele meters het telefoonverkeer kunnen verstoren. Automobilisten die op dat moment het internationale noodnummer van hun vertrouwde pechverhelpingsdienst willen opbellen, krijgen dan geen verbinding. De ADAC raadt aan om in deze situatie wat verderop te gaan staan om te telefoneren, en er daarbij zeker op te letten dat de auto op slot is.
Een gewaarschuwd reiziger is er twee waard. Sowieso is het aan te raden om bij autopech te proberen om het hoofd koel te houden en waakzaam te blijven.
De truuk met het ei
Ook bij andermans pech is het overigens goed om op je hoede te zijn. Dieven doen zich weleens voor als slachtoffer en vragen hulp bij het monteren van hun reservewiel. Ondertussen gaat een medeplichtige dan aan de haal met wat die uit je auto kan graaien. In het verleden is al gebleken dat sommige criminelen er niet voor terugdeinzen om kinderen in te zetten om sneller het vertrouwen te winnen van argeloze vakantiegangers. Steeds je auto op slot doen wanneer je hem niet in je zicht hebt, is aan te bevelen.
Tenslotte is er nog de truuk met het ei. Iemand gooit een ei op je voorruit, waarop je in een reflex je ruitenwissers gebruikt. Dit werkt echter niet bij een ei, waardoor je hele voorruit smerig wordt, je niets meer ziet en gedwongen bent om aan de kant te staan om het glas weer schoon te maken. Kwakt er dus plots vanuit het niets een ei op je voorruit, dan kan je beter nog even verder rijden zonder te wissen, om even verderop in alle veiligheid de ruit te poetsen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be