Actualiteit

Wordt uw GSM straks na een ongeval geconsulteerd ?

Het BIVV lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne over de problematiek van het bellen aan het stuur. Niet-handenvrij bellen tijdens het rijden is verboden en wordt bestraft met een boete van 110 euro. Maar het instituut wil duidelijk verder gaan. Zo wil men na een ongeval de GSM’s van de bestuurders controleren om na te gaan of ze niet belden of sms-ten op het moment van de impact. Ook Touring staat achter deze aanpak maar een en ander botst op weerstand.

| Gepubliceerd op 4 aug. 2014 | Leestijd: 2 min

Bedoeling is om de lijst met recente gesprekken en uitgaande sms-berichten na te kijken na een ongeval. De controle gebeurt volgens Olivier Quisquater (commissaris bij de Federale Politie) enkel wanneer een getuige of betrokkene aangeeft dat de bestuurder vlak voor het ongeval met zijn GSM-toestel bezig was. Dit maakt de vraag om het toestel te controleren meer legitiem. Uit een enquête blijkt dat  de helft van de Belgische automobilisten reeds een sms-bericht las tijdens het rijden. Een derde heeft er ook op geantwoord. Dit zijn erg gevaarlijk praktijken omdat dit het risico op een ongeval met factor 23 verhoogt !

Deze maatregel is op het eerste zicht perfect verdedigbaar, maar roept tegelijk heel wat vragen op. Welke sancties worden er bijvoorbeeld genomen tegenover de bestuurders ? En bovenal, hoe kan men nagaan of het gesprek in de recente geschiedenis van het toestel al dan niet handenvrij werd gevoerd?  Hoe kan je overigens weten of de bestuurder in plaats van de sms-sen niet zijn Twitter- of Facebook account raadpleegde ? En hoe kan men op deze manier de privacy van de persoon waarborgen ? Kortom, er zijn nog flink wat problemen voor men een dergelijke maatregel kan invoeren. 

Advertentie – lees hieronder verder

Bent u voor of tegen een dergelijke maatregel ? 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon