TEST Toyota Corolla Cross: gulden middenweg

De Toyota Corolla is de bestverkochte auto ooit. De SUV is dan weer de populairste koetswerkvorm van het moment. Wanneer beide werelden elkaar kruisen, zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen. Maar kan de Corolla Cross die ook inlossen?

6 / 10
Gepubliceerd op 17 november 2023
Leestijd : 6 min

Deel

TEST Toyota Corolla Cross: gulden middenweg

Aan SUV’s is er in het gamma van Toyota absoluut geen gebrek. Mag het speels en compact zijn, dan is de Yaris Cross of de zopas vernieuwde C-HR misschien wel iets voor jou. Moet je van je baas een elektrische (bedrijfs)wagen kiezen, dan biedt Toyota de bZ4X. Als een van de pioniers in het segment gaat de RAV4 al een hele tijd mee, maar hij is niet meer zo compact als vroeger. Daarom zag Toyota wel ruimte voor nóg een nieuwe SUV: de Corolla Cross. Die past met zijn lengte van 4,46 m netjes tussen de C-HR (4,36 m) en de RAV4 (4,60 m). Nog groter of terreinvaardiger kan ook met de Land Cruiser of Highlander. Maar misschien is de Corolla Cross wel de gulden middenweg?

toyota-corolla-cross-4

Altijd hybride

Op het vlak van aandrijving is de keuze relatief eenvoudig: de Corolla Cross is altijd een zelfopladende hybride met een viercilinder benzinemotor. Je kiest alleen tussen een 1.8 (die samen met de elektromotor 140 pk levert) of een 2.0 (in totaal 197 pk). Als optie is vierwielaandrijving verkrijgbaar voor de 2.0 (die dan een tweede elektromotor achterin krijgt), de andere versies zijn voorwielaangedreven. Wat deze Corolla Cross interessant maakt, is dat hij Toyota’s hybridesysteem van de vijfde generatie gebruikt, dat je intussen ook in de Corolla (vijfdeurs en break) en de nieuwe C-HR terugvindt. Dat betekent extra vermogen en betere prestaties, zonder de CO2-uitstoot te verhogen. Deze verbeteringen zijn vooral te danken aan de lithium-ionbatterij, die krachtiger, compacter en lichter werd.

toyota-corolla-cross-2

Advertentie – lees hieronder verder

Legergroen

Het eerste wat opvalt als we onze testwagen ophalen, is de originele kleur. Het is geen grijze muis, maar de modieuze tint Urban Khaki (een optie van 790 euro). Je kunt er voor of tegen zijn, maar dit ‘legergroen’ geeft deze Corolla Cross wel wat meer présence. Voor de rest hebben de designers zich aan weinig uitspattingen gewaagd. De strakke bi-ledkoplampen en sequentiële richtingaanwijzers zien er leuk uit. Het chroombiesje boven de zijruiten dat doorloopt tot in de C-stijl (met de modelnaam ‘Corolla Cross’) voegt elegantie toe. Maar echt sprankelend kunnen we het design niet noemen. Daarvoor moet je bij de C-HR zijn, deze Corolla Cross zal eerder de traditionele Toyota-rijder bekoren en daar is niets verkeerds mee.

Ergonomie

Het interieur volgt grosso modo dezelfde klassieke stijl, al werd er een joekel van een scherm boven de centrale ventilatieroosters ‘geparkeerd’. Het is een aanraakscherm van 10,5 duim dat toegang geeft tot het Toyota Smart Connect-multimediasysteem. Het pakket omvat onder meer cloudnavigatie met realtime verkeersinformatie en een ingebouwde spraakassistent. Voor de airco zijn er (gelukkig) nog fysieke bedieningsknoppen. Als bestuurder kijk je naar digitale instrumenten waarvan je de lay-out kunt aanpassen naar je eigen voorkeur.

toyota-corolla-cross-6

Qua ergonomie en bediening scoort de Corolla Cross goede punten. Al botsten we toch op enkele minpuntjes. Zo bleef de auto zelfs nadat we het infotainmentsysteem in het Nederlands hadden ingesteld koppig navigatie-instructies geven in het Frans (dat moet je dus apart instellen). In onze buurt mochten we ook plots opnieuw 50 km/u rijden, terwijl die al enkele jaren geleden gedegradeerd werd tot een zone 30. Positief is dat je dankzij Android Auto gemakkelijk je smartphone kunt verbinden via een kabel om over te schakelen op Google Maps. Voor de Apple-fans: CarPlay zit er ook op en werkt draadloos.

Hoe rijdt hij?

Tijd om de motor te starten en de belangrijkste eigenschap van deze auto te ontdekken: de hybride aandrijving. Uit vroegere Toyota-testritten met hybrides herinneren we ons dat de benzinemotor onder belasting luidruchtig in de toeren klimt en vervolgens blijft hangen. Dat ‘moleneffect’ is nog niet helemaal verdwenen. Wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen inhaalt op de snelweg, laat de benzinemotor van zich horen. Desondanks reageert de Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD zeker vlot genoeg en snelt hij in 7,5 seconden naar 100 km/u. Maar dat is niet echt zijn roeping.

Beroer je het gaspedaal van de Corolla Cross met een zachte voet, dan is deze auto een genot om mee te rijden. De soepele eCVT-transmissie past perfect bij een ontspannen rijstijl. De lithium-ionbatterij wordt tijdens het rijden automatisch opgeladen. Over korte afstanden (hooguit 3 km) rijdt de Corolla Cross elektrisch (hiervoor is er ook een speciale EV Mode-knop in de middenconsole). Op het instrumentenpaneel zie je na elke rit hoeveel je elektrisch hebt kunnen rijden. Dat schommelde tijdens onze test meestal rond de 70 procent. Dankzij de efficiënte aandrijving – en onze rustige rijstijl – haalden we een benzineverbruik van amper 4,9 l/100 km, voornamelijk over korte trajecten. Voor een vierwielaangedreven SUV is dat een uitstekend resultaat. Het officiële WLTP-cijfer van 5,3 l/100 km is dus zeker haalbaar.

toyota-corolla-cross-5

Comfortabel

De besturing omschrijven we het best als onderstuurd: de Corolla Cross geeft tijdig zijn limieten aan. De wegligging laat zich niet op fouten betrappen. De zachte ophanging is vooral op comfort afgesteld en levert prima werk. Aangezien deze Corolla Cross de kaart van het comfort trekt – ook de zetels steunen goed – had de geluiddemping wel iets beter mogen zijn. De koffer is vlot toegankelijk dankzij de (optionele) elektrische kofferklep met voetsensor en de lage laaddrempel. Het koffervolume van 433 tot 1.337 liter is correct, alleen jammer dat de vloer niet vlak is als je de achterbank neerklapt. En over de achterbank gesproken: die zit goed, maar de knieruimte is te beperkt. Een handig detail zijn de bekerhouders in de achterdeuren.

toyota-corolla-cross-12

Conclusie

De Corolla Cross is een auto waarvan je het meest geniet met een relaxte rijstijl. Hij zal zeker kopers overtuigen die op zoek zijn naar een klassieke, tijdloze SUV met een hoog comfort, moderne uitrusting en laag benzineverbruik. De 2.0 Hybrid AWD Premium kost 47.670 euro. Is hij die prijs waard? Ja, maar omdat de Corolla Cross geen sportieve ambities koestert, zouden we eerder opteren voor de 1.8, die in zijn goedkoopste uitvoering (Dynamic met voorwielaandrijving) ‘maar’ 37.880 euro kost. De waarborg van tien jaar (mits jaarlijks onderhoud bij een Toyota-verdeler) geeft je extra gemoedsrust.

De Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid 4WD Premium in cijfers

Motor: 1.987 cc viercilinder benzine (152 pk, 190 Nm), elektromotor voor (111 pk, 206 Nm), elektromotor achter (41 pk, 84 Nm), gecombineerd: 197 pk en 190 Nm, lithium-ionbatterij

Aandrijving: op de vier wielen

Versnellingsbak: e-CVT

L/b/h (mm): 4.460/1.825/1.620

Leeggewicht (kg): 1.580

Koffervolume (l): 433

0 tot 100 km/u (sec): 7,5

Topsnelheid (km/u): 180 km/u

WLTP-verbruik (l/100 km): 5,3

CO2: 119 g/km

Prijs: 47.670 euro (Premium)

BIV: Vlaanderen: 117,52 euro; Wallonië en Brussel: 1.239 euro

Verkeersbelasting: Vlaanderen: 360,62 euro; Wallonië en Brussel: 486,02 euro

Ecomalus Wallonië: 0 euro

Voor
  • Zuinige en soepele hybride
  • Comfortabele ophanging
  • Ergonomie
  • Tien jaar garantie
Cons
  • Motorlawaai onder belasting
  • Knieruimte achterin
  • Meerwaarde 2.0 tegenover 1.8?
  • Braaf (maar tijdloos) design

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Toyota voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Ontdek onze testdrives en testritten van de nieuwste auto's. Lees onze uitgebreide autotests en testverslagen door experts.

Testdrives
TEST BMW i5 Touring eDrive40 (2024): bedreigde soort?

Zelfs met zijn elektrische gamma houdt BMW vast aan zijn goede gewoontes. Na de i5 sedan is het nu de beurt aan de Touring-breakversie om de strijd aan te gaan, een uniek aanbod op de markt in afwachting van de A6 Avant e-tron. De juiste keuze?

15 november 2024 8 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.