Autosalon

Deze ‘onbekende’ Chinese merken ontdek je op het Salon

Je kunt er niet naast kijken als je het Salon bezoekt: er staan heel wat Chinese merken waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Van BAIC tot SWM: wie zit er achter deze onbekende namen? En wat hebben ze te bieden? We geven je graag een korte rondleiding.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 13 jan. 2023 | Leestijd: 5 min

BAIC

BAIC is een van de grotere autoconstructeurs in China, gesticht in 1958 en afkomstig uit Beijing. Via importeur OneAutomotive is het nu ook in België beschikbaar. In Europese première onthult BAIC op het Salon de nieuwe X55, een compacte SUV die opvalt door zijn elegant design. Dat BAIC veel belang hecht aan het design blijkt uit het feit dat het bedrijf samenwerkt met Walter de Silva, de Italiaanse topontwerper die eerder tekende voor Alfa Romeo en de Volkswagen-groep.

BAIC X55

Advertentie – lees hieronder verder

BYD

Wereldwijd is BYD een van de grootste producenten van elektrische wagens. Maar bij ons kent niemand BYD of Build Your Dreams. Dat kan snel veranderen. BYD toont op het Salon de SUV met zeven zitplaatsen en vierwielaandrijving Tang, de berline Han en de compacte SUV Atto 3. Die laatste werd verkozen tot VAB Gezinswagen van het Jaar 2023 bij de elektrische modellen. Goedkoop is BYD niet, maar de kwaliteit lijkt in orde. De importeur van BYD geeft aan een ruime stock te hebben en dus snel te kunnen leveren.

BYD Atto 3

DFSK

Net als BAIC komt DFSK via OneAutomotive uit Geel naar ons land. Het bedrijf werd in 2003 opgericht. Op het Salon is DFSK aanwezig met twee modellen: de Fengon 500 en Fengon 5. Dat zijn allebei budgetvriendelijke SUV’s met 1.5-benzinemotor. De Fengon heeft eerder het uiterlijk van een SUV-coupé. Goed om te weten: dit merk biedt ook lpg aan.

DFSK Fengon 5

Maxus

Maxus is onderdeel van SAIC. In België wordt het merk ingevoerd door Astara (net als Hyundai, Suzuki enzovoort) en is het vooral bekend om zijn elektrische bestelwagens eDeliver3 en eDeliver9. Op het Salon debuteert de MIFA 9, een elektrische monovolume met zeven zitplaatsen. Nog een Belgische première is de T90 EV, de eerste volledig elektrische pick-up. De Electric Light Truck (aanwezig buiten het Salon) valt in de klasse vrachtwagens van 7,5 ton.

Maxus MIFA 9

Seres

Zoals veel Chinese merken zit Seres in de portefeuille van OneAutomotive. Seres heeft vestigingen in de Verenigde Staten, China en Japan. De hoofdzetel ligt in Santa Clara, Californië maar het kapitaal achter het bedrijf is Chinees. Op het Salon staan de Seres 3 en – als Europese première – de Seres 5. De Seres 5 is een elektrische SUV-coupé en positioneert zich boven de eerder gelanceerde Seres 3, een compacte cross-over.

SWM

Het Salon vormt het decor voor de lancering van SWM in ons land. Toch voor de auto’s, want van oorsprong is het een Italiaans merk met motorfietsen. Maar intussen is SWM in Chinese handen. SWM heeft momenteel twee modellen in zijn gamma: de G01 en de G01 F. Dat zijn allebei compacte SUV’s. Op het Salon toont importeur OneAutomotive de G01 F.

SWM G01F

Aiways geraakte er niet

Oorspronkelijk had ook Aiways een plekje gereserveerd op het Salon. Helaas stak corona stokken in de wielen. Door de problemen met de pandemie in China geraakten de showauto’s namelijk niet op tijd in Brussel. Geen Salon dus voor Aiways, dat in ons land ingevoerd wordt door Cardoen. Bij Aiways vind je de elektrische gezins-SUV U5 voor 44.812 euro.

Aiways U5

Deze bekende merken zijn Chinees

De bovenstaande merken zijn in onze contreien nog niet zo bekend. Maar er zijn ook bekende automerken waarvan je misschien helemaal niet weet dat ze Chinese eigenaars hebben. MG, de Britse trots van weleer, behoort tot de Chinese autoreus SAIC. Vooral Geely heeft al een indrukwekkend lijstje westerse merken verzameld, zoals Volvo (afwezig op het Salon), Polestar en Lotus. Zelfs bij Mercedes, Smart en Renault heeft Geely zich deels ingekocht. De autowereld én het Salon kleuren dus meer dan ooit Chinees.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon