De Belgische autoriteiten blijven strenger optreden tegen automobilisten die zich niet aan de wegcode of de meest elementaire verkeersregels houden. Naast het gebruik van nieuwe technologie om de snelheid te controleren, is het ook de bedoeling om bestuurders te betrappen die onder invloed rijden. Dat zijn er steeds meer en ze brengen het leven van andere weggebruikers rechtstreeks in gevaar.
Dit geldt vooral voor bestuurders onder invloed van alcohol of drugs. Volgens verkeersinstituut VIAS geeft 5% van de Belgen toe al gereden te hebben onder invloed van drugs. Elke dag worden 33 bestuurders beboet voor drugs achter het stuur. Dit fenomeen is nog meer uitgesproken bij jongeren (18-34 jaar), waar één op de zeven personen onder invloed rijdt. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, vooral omdat wie onder invloed van drugs rijdt meestal ook alcohol heeft gebruikt.
1.260 euro of inbeslagname
In dat verband worden nieuwe maatregelen genomen tegen bestuurders die onder invloed van drugs rijden. Tegen het einde van het jaar wil de aftredende federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), twee nieuwe maatregelen invoeren. Er komt een nieuwe checklist voor politieagenten. Er bestaat al een controlelijst (rode ogen, traagheid van de gecontroleerde persoon enzovoort), maar die wordt aangevuld met een nieuwe rubriek met indicatoren zoals de eventuele bekentenis van de bestuurder, een geur, het bezit van illegaal materiaal of een weigering om mee te werken. Deze checklist is niet onbelangrijk, omdat politieagenten direct juridische actie kunnen ondernemen, zelfs als de resultaten van de speekseltest niet doorslaggevend zijn. Er komen regelmatig nieuwe stoffen op de markt, die niet per se allemaal detecteerbaar zijn (ketamine of synthetische drugs, bijvoorbeeld).
Er komt ook een nieuwe boete, specifiek gericht op buitenlandse bestuurders die zich vaak niet aan de Belgische regels houden. Als ze onder invloed van drugs (1,2 g/l) betrapt worden, moeten ze voortaan een borgsom van 1.260 euro betalen of riskeren ze inbeslagname van hun voertuig. Dit bedrag wordt in bewaring gegeven in afwachting van het proces en kan gebruikt worden als borg voor de boete die de rechter aan het einde van het proces oplegt.
Advertentie – lees hieronder verder
Rijden onder invloed blijft een probleem in België. Het is dan ook logisch dat de autoriteiten strenger optreden, vooral bij buitenlandse bestuurders die vaak door de mazen van het net glippen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be