Het aantal elektrische auto’s neemt gestaag toe op onze wegen en dat is nog maar een aanzet naar de echte boom die eraan komt als de transitie naar elektrisch rijden de volgende jaren definitief wordt ingezet. Tegelijk nemen de onheilspellende berichten toe over het gevaar dat die EV’s zouden vormen, omdat ze nogal in vlug brand zouden schieten.
Ongevallenstatistieken liegen niet
Maar wat is daar echt van aan? Meten is weten, dus deed verzekeraar Axa een onderzoek bij ruim 1.200 Zwitserse eigenaars van elektrische auto’s en bekeek daarbij de ongevallenstatistieken. De conclusie is dat EV’s inderdaad 50% meer betrokken zijn bij ongevallen dan klassieke wagens op diesel of benzine, maar dat dit eigenlijk niets te maken heeft met de technologie. De oorzaak ligt vooral bij de bestuurders die niet voldoende voorbereid zijn op rijden met de vinnigere en snellere elektrische wagens.
Vaak zijn het inderdaad voertuigen met een vermogen van meer dan 300 pk en een hoog koppel dat meteen beschikbaar is bij het beroeren van het pedaal. Het resultaat is dat zo’n EV zeer gezwind uit de startblokken schiet, en dat kan de onervaren bestuurder als eens verrassen, zoals blijkt uit ongevallenstatistieken die Axa gebruikte. Een degelijke briefing en/of een extra rijopleiding bij de aankoop van een elektrische auto lijkt dus zeker aangewezen.
Advertentie – lees hieronder verder
Tegelijk moeten we ons de vraag stellen of zulke krachtige wagens wel nodig zijn? De energietransitie is er toch op gericht om minder te verbruiken en minder CO2 uit te stoten. En daarbij hoort eveneens een gezapige rijstijl die met de helft van die vermogens ook haalbaar is, niet?
Onblusbare batterijen
Dan is er het brandgevaar. Volgens het onderzoek van Axa vat een elektrische wagen niet vaker of sneller vuur dan een klassieke auto met een verbrandingsmotor. Ook niet in een ongevalssituatie. Maar als het batterijpakket geraakt wordt en de cellen vatten vuur, zijn die wel veel moeilijker of niet te blussen omwille van de chemische reacties in de batterijcellen. De EV onderdompelen in een waterbad gedurende lange tijd (soms verschillende dagen) is vaak de enige oplossing.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be