Over de kernuitstap is de laatste maanden al heel wat gezegd sinds Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) definitief heeft beslist dat alle kerncentrales in ons land zullen sluiten en dat er in een overgangsfase gebruik gemaakt zal worden van gascentrales als de elektriciteitsproductie uit wind en zon onvoldoende zou blijken.
Zal het licht binnenkort regelmatig uitgaan? Dat is een vraag die menig landgenoot zich al gesteld heeft, want momenteel staan de kerncentrales nog vaak in voor meer dan de helft van de elektriciteitsproductie in België. Bovendien is dit schone stroom, want de nucleaire elektriciteitsproductie levert geen schadelijke stoffen of CO2 op.
Natuurlijk is het afval op langere termijn schadelijk en is er het risico op een ongeval. Daarbij wordt vaak verwezen naar de rampen in de kerncentrales in Tsjernobyl en Fukushima, maar tegelijk functioneren er wereldwijd duizenden andere kerncentrales die al jaren vlekkeloos werken en constant goedkope elektriciteit produceren. Dat is een factor die evenmin over het hoofd mag worden gezien, aangezien deze technologie intussen sterk is geëvolueerd en zo veiliger en minder schadelijk werd.
Dit is een mening die ook Tesla-baas Elon Musk deelt en die hij onlangs nog eens op Twitter postte: “Unless susceptible to extreme natural disasters, nuclear power plants should not be shut down” of “Tenzij ze vatbaar zijn voor extreme natuurrampen, moeten kerncentrales niet gesloten worden”.
Advertentie – lees hieronder verder
Unless susceptible to extreme natural disasters, nuclear power plants should not be shut down
— Elon Musk (@elonmusk) December 8, 2021
Zelfde scenario in Californië
In Californië heerst een gelijkaardig debat over kernenergie als bij ons met de dreigende sluiting van de Diablo Canyon kerncentrale, die instaat voor ongeveer 8% van de elektriciteitsproductie en 15% van de koolstofarme stroom in de staat. De beide reactoren zouden volgens het plan in 2024 en 2025 moeten sluiten, maar volgens experts is het beter om ze open te houden tot minstens 2045. Dat zou toelaten 21 miljard dollar aan energiekosten en 40.000 hectare aan land om alternatieve energie op te wekken te besparen.
Ook Musks partner, zangeres Grimes, pleit voor het openhouden van deze veilige kerncentrales. “Californië verkeert in een energie- en klimaatcrisis”, zegt ze. “En met de sluiting van de Diablo Canyon kerncentrales worden we terug afhankelijk van fossiele brandstof. Dit is een stap achterwaarts in plaats van voorwaarts als we volledig gebruik willen maken van schone energie. Als we de sluiting 10 jaar kunnen uitstellen, zal de staat zijn CO2-uitstoot sneller kunnen doen dalen en zal de energietransitie veel vlotter en goedkoper verlopen.”
Een interessant standpunt van de familie Musk dat zeker steekhoudt en ook hier van toepassing is.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be