Wat zegt de wet?

Ben je omnium verzekerd als je te veel gedronken hebt?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 24/01/2020

Je hebt enkele glazen bier of wijn te veel gedronken en veroorzaakt een verkeersongeval. Kan je in dat geval je omniumverzekeraar vragen om de schade aan je eigen auto te betalen? Een vonnis van de politierechtbank in Brugge geeft de spelregels aan.

Wat was er gebeurd?

Een chauffeur viel in slaap achter het stuur. Hij veroorzaakte hierbij een zwaar verkeersongeval. Zowat twee uur na het ongeval onderging hij een alcoholtest. Er bleek dat er op dat moment sprake was van een intoxicatie van 1.49 pro mille. De automobilist vroeg aan zijn omniumverzekeraar om de schade aan zijn eigen wagen te vergoeden. De verzekeraar weigerde dit en beriep zich op een clausule uit de polis die aangaf dat ‘elk schadegeval is uitgesloten wanneer de bestuurder zich op het moment van het schadegeval in een staat van alcohol-intoxicatie van meer dan 1.5 pro mille bevindt’.

Wat besliste de rechter?

De rechtbank gaf de verzekeraar gelijk. De clausule uit de polis werd geldig geacht. Bovendien meende de rechtbank dat er in de periode van twee uur tussen het ongeval en de alcoholtest een daling was geweest van het alcoholgehalte in het bloed van de chauffeur. Volgens de rechter moest dit op het moment van het ongeval boven de 1.50 pro mille hebben gelegen.

Wat te onthouden?

Een omniumverzekeraar kan in de verzekeringspolis een clausule opnemen die de dekking uitsluit als er sprake is van alcoholintoxicatie van de bestuurder. Heeft de alcoholtest een tijd na het ongeval plaats dan kan de verzekeraar de resultaten van de alcoholtest in functie van de verstreken tijdsduur corrigeren.

Politierechtbank Brugge, 21 september 2009, Elementaire rechtspraak (ERV) 28

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Onze partners